199908072 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PAKKASTA JA VEROJA PAKOON ESPANJAAN

16.1.1999 0:00

Moni suomalainen eläkeläinen haluaa paeta pakkasia etelän lämpöön. Muutto pysyvästi Espanjaan on monelle varteenotettava vaihtoehto, sillä silloin pääsee pakoon pakkasen lisäksi Suomen verottajaa. Tämän vaihtoehdon on valinnut jo niin moni, että Costa del Solille saa tilattua Helsingin Sanomat ja Taloussanomat kotiin kannettuna jo ilmestymispäivänä.

Ulkomaalainen maksaa veronsa Espanjaan, jos hän on maassa yli 183 päivää kalenterivuodesta. Mikäli suomalainen asuu Espanjassa yli puolet vuodessa, hän maksaa veroa vain Espanjaan. Lisäksi muuttajan täytyy osoittaa, että hänellä on kiinteämmät henkilökohtaiset ja taloudelliset siteet Espanjaan kuin Suomeen.

Espanjan verotus on selvästi lempeämpi kuin Suomen. Yksinäisen palkansaajan tuloveroaste Espanjassa oli vuonna 1998 keskimäärin noin 24 prosenttia, kun Suomessa se on noin 38 prosenttia. Eläketulot katsotaan molempien maiden verotuksessa ansiotuloksi.

Espanjan ja Suomen välisen verosopimuksen mukaan vain asuinvaltion verotettavaksi on määrätty yksityiseen palvelukseen perustuvat eläkkeet. Esimerkiksi valtion palveluksessa eläkkeensä tienannut maksaa eläkkeestä veronsa Suomeen, mutta yksityisen sektorin palveluksessa ollut Espanjaan.

Vapaaehtoisista eläkevakuutuksista maksetaan vero vain asuinvaltioon, jolloin Espanjassa asuva välttyy Suomen ankaralta marginaaliverolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?