1999017210 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

YRITYSHAUTOMO YHDISTÄÄ BIOTIETEEN JA BISNEKSEN

Viikin tiedepuisto saa uusia rakennuksia

15.1.1999 0:00

Helsingin Viikkiin on kehittymässä monipuolinen biotiedepuisto, jonka ympärille rakentuu uusi yliopistokaupunginosa. Vuonna 2015 Viikissä asuu arvioiden mukaan 13 000 ja työskentelee noin 6 000 ihmistä.

Pinta-alaltaan 3 600 neliömetrin yrityshautomorakennus on käyttöönottokunnossa kesäkuussa.

-Yrityshautomoon tulee vuokrattavaa toimisto-, laboratorio-, tuotanto- ja varastotilaa sekä muun muassa moderni tutkimuslaitteisto. Näkisin, että meillä on täällä ainutlaatuinen miljöö,

toimitusjohtaja Kai Falck Helsingin Tiedepuisto Oy:stä sanoo.

Hautomorakennus on Falckin mukaan jo lähes täysi. Vapaana on vain muutamia tiloja, joista niistäkin neuvottelut ovat meneillään.

-Yrityshautomosta tulee koti noin 20 bioalan yritykselle. Yrityksistä suurin osa on aloittelevia yrityksiä, jotka ovat toimineet muutaman vuoden muualla tai syntyneet yliopiston tutkimusryhmien keskuudessa, Falck sanoo.

Hautomon yritykset keskittyvät pääasiassa tuotekehitykseen, mutta mukana on myös tuotantoa.Parin vuoden aikana myös tuotteita on tulossa markkinoille.

-Lisensoituja ja patentoituja tuotteita on jo tällä hetkellä, joiden valmistamisesta muualla on neuvoteltu suurempien valmistajien kanssa, Falck kertoo.

Tiedepuistossa on esimerkiksi Orion -yhtymän täsmälääkeryhmä sekä Yrityshautomossa pienempiä yrityksiä kuten terveysvaikutteisia ravintovalmisteita kehittävä Novatreat Oy ja kolesterolia alentavan valmistusmenetelmän lisensoinut Omecol Oy.

Ruoka-aineita allergikoille

Yrityshautomon yritykset kehittävät diagnostisia valmisteita, lääkeaineita, elintarvikkeiden lisäaineita, hienokemikaaleja ja biologisia valmisteita.

-Elintarvikkeiden tuotekehityksessä keskitymme funktionaalisiin elintarvikkeisiin ja erikoisruokavalioissa tarvittaviin ruokiin kuten erilaisista ruoka-allergioista kärsivien ruokiin, Falck sanoo.

Falckin mukaan funktionaalisten elintarvikkeiden markkinat ovat kovassa kasvussa, ja erikoisruoka-aineryhmille on kysyntää.

-Kun Suomen teollisuuden tuote maksaa keskimäärin 4-5 markkaa kiloa kohti, meidän tuotteemme maksavat useita kymmeniä tuhansia markkoja kilolta, Falck vertaa eroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?