199906112 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RANKAN PÄIVÄN RUKOUS

14.1.1999 0:00

Singapore Kerran vuodessa täydenkuun aikaan Singapore juhlii Thaipusamia. Silloin hindut rukoilevat apua elämänsä tärkeisiin asioihin lordi Subramaniamilta, Sivan pojalta. Osallistujat valmistautuvat dramaattisiin rituaaleihin viikkojen tai jopa kuukausien ajan.

Suitsukkeiden tuoksu, musiikki ja rummutus johdattavat perille tapahtumien alkupaikalle Perumal-temppeliin. Ilmapiiri on lähes psykedeelinen.

Osanottajat vaivutetaan jonkinmoiseen transsiin laulamalla ja rummuttamalla. Kun keltaisiin pukeutunut mies on saavuttanut tarpeeksi syvän transsin, hän on valmis ´koristeltavaksi´.

Vahva usko poistaa kivun

Lootuksenkukin ja riikinkukon sulin koristeltu, jopa yli 20-kiloinen metallikehikko, kavadis, kiinnitetään vartaloon pitkillä metallipiikeillä. Jos usko on vahva, ei tunne kipua. Keskittyminen on niin syvä, että verta ei näy.

Kantajan selkään saatetaan kiinnittää parikymmentä lime-sitrusta - jokainen omalla koukulla - ja reidessä voi roikkua hedelmiä. Usein myös kieli lävistetään kiinni alahuuleen ja toinen piikki poskien läpi.

Kun mies on koristeltu, hän kantaa kavadiaan läpi kaupungin päämääränä Chettair-temppeli noin neljän kilometrin päässä Peruma-temppelistä. Kulkue jatkuu aamuyöstä iltamyöhään.

Naiset kantavat maitoa ja auttavat miespuolista perheenjäsentään lauluilla ja hokemilla.

Perillä maito tarjotaan lordi Subramaniamin patsaan jalkojen juureen, ja perheen avulla miehestä poistetaan kavadis, koukut ja piikit.

Kolme päivää Thaipusamin jälkeen kotona pidetään uusi rukoussessio, ja marssin suorittaja voi lopettaa paastonsa.

Thaipusamin viettäminen on nykyään kielletty Intiassa. Singaporessa sitä vietetään tänä vuonna sunnuntaina 31. tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?