1999010774 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SANTER SYYTTÄÄ PERSSONIA EU:N VAHINGOITTAMISESTA

Ruotsin pääministeri ja komission puheenjohtaja kiivaassa sanasodassa

13.1.1999 0:00

Tukholma Euroopan komission puheenjohtaja Jacques Santer on ärsyyntynyt Ruotsin pääministerin Göran Perssonin komissiota kohtaan esittämästä kritiikistä. Santer lähestyi Perssonia maanantaina kirjeellä, jossa hän arvostelee tämän lausuntoja kipakoin sanakääntein.

-Kannanottosi vahingoittavat Euroopan unionia, Santer kirjoittaa kirjeessään, joka julkaistiin eilisessä Dagens Nyheter -lehdessä.

Santerin suuttumuksen takana on Göran Perssonin loppiaisena antama tv-haastattelu, jossa hän hämmästeli komission tapaa sulkea väärinkäytöksiä paljastanut virkamies pois virasta.

-Jos tällainen avoimuuden puute ja muutosten pelko leviää, on se pitkällä tähtäimellä haitaksi EU:lle, Persson sanoi.

Eilen Persson vastasi Santerille yhtä tiukkasanaisella kirjeellä, jossa hän edelleen korosti komission talousepäselvyyksien haitallisuutta unionille.

´On hyvä että joku uskaltaa kritisoida´

Göran Persson ei halunnut eilen kommentoida Jacques Santerin kirjeen sisältöä, mutta monet muut ruotsalaiset poliitikot asettuivat tukemaan pääministerin menettelyä.

-On hyvä, että joku uskaltaa kritisoida komissiota. Santer ylireagoi, ja se on osoitus hänen hermostuneisuudestaan nyt kun komission toimia tutkitaan, sanoi oppositiossa olevan liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Lejonborg.

Jacques Santerin lehdistösihteeri Martine Reicherts hämmästeli eilen uutistoimisto TT:lle Santerin kirjeen päästämistä julkisuuteen. Komission puheenjohtaja ei itse halunnut antaa kommentteja ruotsalaisille tiedotusvälineille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?