1999016255 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RANSKA VOITTI JOHTAJUUDEN TALOUS- JA RAHAKOMITEASSA

Johnny Åkerholm jäi komitean rivijäseneksi

13.1.1999 0:00

Bryssel Ecofin-neuvoston kokouksia valmistelevan talous- ja rahakomitean puheenjohtajaksi on valittu Ranskan valtiovarainministeriön johtaja Jean Lemierre, 48. Hänen kanssaan paikasta kisasi italialainen rahoitusjohtaja Mario Draghi, 51.

Ranska sai näin balsamia haavoilleen, jotka ovat vielä kipeät Euroopan keskuspankin pääjohtajan Wim Duisenbergin ilmoitettua vuoden vaihteessa, että hän ei siirry eläkkeelle virastaan ennenaikaisesti tehdäkseen tilaa ranskalaiselle.

Myös alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmin nimi mainittiin aiemmin yhtenä ehdokkaana puheenjohtajaksi.

Komitea saa lisää merkittäviä tehtäviä

Talous- ja rahakomitea syntyi vuoden alussa, jolloin se otti hoitaakseen edeltäjänsä rahapoliittisen komitean tehtävät.

Komitea pääsee osallistumaan Euroopan talous- ja rahaliiton toteutukseen, kun sen edeltäjä vasta valmisteli emua. Talous- ja rahoituskomitea valmistelee kaikki Ecofin-neuvoston tärkeät päätökset. EU-maiden valtiovarainministereistä muodostuva Ecofin-neuvosto toimii talous- ja rahakomitean ohjenuoran mukaan.

Komitea valmistelee lausunnot esimerkiksi Emu-maiden vakausohjelmista. Se seuraa jäsenmaiden finanssipolitiikkaa tarkasti. Jos jäsenmaa rikkoo vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimuksia, komitea valmistelee sakot.

Jokaisella jäsenmaalla kaksi edustajaa

Talous- ja rahakomiteassa on 34 jäsentä, joista kaksi edustaa EKP:tä ja kaksi Euroopan komissiota. Kukin jäsenmaa saa nimittää yhden virkamiehen sekä valtiovarainministeriöstä että keskuspankista. Keskuspankkien edustajat eivät osallistu kuitenkaan äänestyksiin.

Suomesta komiteassa istuvat Johnny Åkerholm valtiovarainministeriöstä ja pankinjohtaja Esko Ollila Suomen Pankista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?