1999014483 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

METSÄTEOLLISUUS ON JO HUOLISSAAN

12.1.1999 0:00

Metsäteollisuus ry:n johtaja Esa-Jukka Käär myöntää olevansa huolissaan Saksan talouskasvun tyrehtymisestä. Euroopan mahtimaan osuus metsäteollisuuden viennistä on tuoteryhmästä riippuen 15-20 prosenttia, minkä lisäksi alan yrityksillä on tehtaita ja tuotantoa Keski-Euroopassa.

-Kyllähän huonompi suunta aina huolettaa. Ennustetun kaltaisten pudotusten toteutuminen on selkeä negatiivinen tekijä varsinkin Saksaan myyville tehtaille. Jos kasvu hidastuu voimakkaasti, se varmasti heikentää suomalaisen vientiteollisuuden toimituksia ja pudottaa ainakin kasvumahdollisuuksia, Käär arvioi.

Esimerkiksi UPM-Kymmene keräsi toissa vuonna noin 15 prosenttia liikevaihdostaan Saksasta. Metsä-Serlan liikevaihdosta Saksan osuus oli vain vähän pienempi, ja viime vuonna yhtiö teki maassa merkittäviä yritysostoja.

Käär muistuttaa kuitenkin, että Saksan bruttokansantuotteen kasvun lisäksi suomalaisten metsäviejien asemaan vaikuttavat muun muassa sopimusten pituudet ja hinnat.

Metalliteollisuus uskoo investointeihin

Suomen metalliteollisuuden tärkein vientimaa on viime vuosina ollut Ruotsi noin 11 prosentin osuudellaan, mutta hyvänä kakkosena on pyörinyt Saksa vähän yli kahdeksalla prosentillaan.

Metalliteollisuuden Keskusliiton johtaja Timo Airaksinen ei kuitenkaan hätkähdä Saksan kasvun hidastumista.

-Meille on erityisen tärkeää, että investoinnit jatkuvat Saksassa, eikä toistaiseksi ole mitään merkkejä niiden olennaisesta hidastumisesta. Itse asiassa olen nähnyt ennusteita, joissa Saksan investoinnit kasvavat tänä vuonna viisi prosenttia talouskasvun hidastumisesta huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?