1999021247 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RISKI ON TERVE KANNUSTIN

9.1.1999 0:00

Vennamo-kohun myötä kysymys johdon kannustimista on tullut jälleen ajankohtaiseksi. Matti Aura puolusti Pekka Vennamon mahdollisuutta merkitä kaikki varaamansa Soneran osakkeet sillä, että osakeomistus sitouttaa pääjohtajan yritykseen.

Vennamo toimi jopa esimerkillisesti. Omistajan kannalta johtajan omilla rahoilla ostetut osakkeet ovat parempi kannustin kuin osakeoptio. Osakeomistus on todellista sitoutumista, kun taas optiomerkintä vain puolittaista sitoutumista, josta saattaa olla jopa haittaa omistajalle.

Ajatus optiokannustimen takana on rinnastaa johtajan ja omistajan etu . Omistajan etu on ennen kaikkea osakeomistuksen arvon kohoaminen. Optiojärjestelyllä tämä tulee myös johtajan eduksi.

Optioita merkinneen johtajan etu ei kuitenkaan ole sama kuin kuin omistajan. Johtaja ei nimittäin merkitse optioiden mukana omistamisen varjopuolta: riskiä omistuksen arvon laskusta. Optiojärjestelyssä on pelkästään porkkana. Keppi puuttuu.

Riski oman rahan menettämisestä on yksi terveimmistä asioista taloudessa ja mainio kannustin oikeisiin päätöksiin. Johtajalle annettu suurien rahojen ansaitsemismahdollisuus ilman henkilökohtaista taloudellista riskiä vaikuttaa sen sijaan arveluttavalta.

Optiojärjestelyn mahdollinen jättipotti saattaa ajaa johtajan ajattelemaan lyhytjänteisesti pelkästään osakkeen kurssin nousua keinoista ja riskeistä piittaamatta. Logiikka op- tiojärjestelyn takana viittaa siihen, että tähän on mahdollisuus. Ajatuksenahan on, että johtajan keskeisin motivoija on raha.

Optio-osakkeiden lunastamiseen ja myymiseen liittyy myös varjopuoli. Nälkäinen koira on paras pyynnissä. Optiomiljonääriä voi olla vaikea motivoida uusiin huippuponnistuksiin edes uusien optioiden avulla. Varmistettu taloudellinen selusta saattaa sen sijaan poistaa johtajalta esteen uhkarohkeilta tempuilta yrityksen johdossa osakekurssin nousun ja uusien miljoonien toivossa. Miljonäärijohtajan ei tarvitse miettiä epävarmaa taloudellista tulevaisuuttaan potkujen varalta.

Ylipäätään tuntuu siltä, että useat ammattijohtajat tai edes yritysten omistajat eivät näe henkilökohtaista riskiä myönteisenä, kannustavana tekijänä talouselämässä. Usealla yritysjohtajallahan on kultainen kädenpuristus leivottuna jo työsopimukseen. Tässä piilee vaara, sillä suurimmat erehdykset tehdään silloin kun riski aliarvioidaan.

Kimmo Sasi kritikoi tiistain Taloussanomissa valtionyhtiöiden hallitusneuvostojen jäseniä , etteivät nämä ole ostaneet hallinnoimiensa yritysten osakkeita. Sasin mukaan poliitikot ovat tottuneet sijoittamaan vain muiden rahoja eivätkä omiaan. Ehkä yritysjohtajienkin olisi syytä osoittaa luottamuksensa ostamalla johtamiensa yritysten osakkeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?