199801683 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JÄÄKAAPPI JÄÄ KÄTEEN

19.12.1998 0:00

Vuodenvaihde tuo mukanaan paitsi euron myös kodinkoneiden kierrätysmaksut. Moni ei ole asiaa huomannut, vaikka syytä olisi.

Ensi vuonna pääkaupunkiseudulla vanhasta jääkaapista eroon pääseminen voi hyvinkin edellyttää 350-400 markan investointia. Kauppalehden tietojen mukaan Vantaalla kodinkoneliike Markan talo on jo joutunut lukitsemaan piha-alueensa yöksi, jotta hämärämiehet eivät kasaisi vanhoja jääkaappeja ja pakastimia salaa kaupan pihalle.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla pääsee vielä ilmaiseksi eroon vanhoista kylmäkoneista. YTV suostuu vajaan parin viikon ajan ottamaan kodinkoneita vastaan ilmaiseksi. Sen jälkeen vanha jääkaappi muuttuu myös kuluttajalle sanamukaisesti ongelmajätteeksi.

Muutoksen taustalla on laajamittainen suunnitelma kodinkoneiden keskitetystä kokoamisesta ja kierrätyksestä. Asiaa hoitaa Suomessa Kuusakoski Oy. Tavoitteena on, että vanhat koneet puretaan turvallisesti ja kaikki kierrätykseen kelpaava kootaan talteen. Asia on tärkeä, sillä vanhat kyläkoneet ovat täynnä otsoniaukkoja kasvattavaa freonia.

Vastaava kierrätysjärjestelmä koskee jo auton renkaita ja on tulossa romuautoihin. Jo vanhastaan Suomessa on kerätty talteen metalliromua ja paperia.

Pulmana onkin kierrätyskustannusten korkeus. Jos vanhasta jääkaapista tai pakastimesta pääsee eroon 350-400 markalla ja uusi kone maksaa 1 000-5 000 markkaa, on kierrätyskulujen suhde hankintahintaan kohtuuton.

Seurauksena on varmasti kierrätysmaksun kiertäminen eri tavoin. Vanhan jääkaappipakastimen kuljettaminen paikasta toiseen on työlästä. Niinpä onkin pelättävissä, ettei kukaan vie romujaan edes kovin kauas metsään, vaan koneet jäävät tienvarsille ja levähdyspaikoille.

Vaikka elinkaariajattelu on tulossa kaikkialle ja tuotteiden kierrätettävyys on nykyisin merkittävä ominaisuus, ovat kylmäkoneiden kierrätyskustannukset selvä ongelma. Minkään muun tuotteen kohdalla ne eivät kohoa useaan kymmeneen prosenttiin tuotteen loppuhinnasta.

Asialle pitäisi tehdä jotain ennen kuin tienpenkat ovat täynnä jääkaapin raatoja ja teillä risteilevät kierrätyspoliisin yöpartiot. Varsin toimivaksi menettelyksi on muodostunut kierrätysmaksun lisääminen uusien tuotteiden hintoihin. Samalla valmistajia voisi palkita alhaisista kierrätyskuluista.

Helposti kierrätettävän koneen kierrätysmaksu tulisi olla muita alhaisempi. Nykyisin romutettavien koneiden rahoitus vaatisi kuitenkin jonkinlaisen puskurirahaston, joka tasaisi sitä, että romutus maksaa paljon nyt ja myöhemmin vähemmän. Olisiko osakeanti mitään? Ehkä kierrätysrahat olisi hauskempaa sijoittaa rahasto-osakkeisiin kuin kalliiseen uuden koneen hintaan, vai olisiko?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?