199803315 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EUROOPAN TALOUSKOMISSIO ENNUSTAA VENÄJÄN HAJOAVAN

Ikävänä esikuvana Jugoslavian pirstoutuminen

16.12.1998 0:00

Geneve Euroopan talouskomission ECEn mukaan Venäjä on hajoamassa kuin Jugoslavia, ja syynä on talouskriisi. Venäjä voi syyttää nykyisestä kurjuudesta vain itseään, sillä sen noudattama talouspolitiikka on vain pahentanut maan tilaa.

Venäjän kriisi ei ole ECEn mukaan millään muotoa ainutlaatuinen: Bulgarialla, Romanialla ja Ukrainalla sekä Moldovalla on paljon yhteistä Venäjän kanssa. ECE listaa myös Tshekin niiden maiden joukkoon, jossa siirtymätalouden heikkoudet tulivat esiin vuoden 1997 valuuttakurssikriisissä.

-Venäjän nykyiset pulmat johtuvat siirtymätalouden epäonnistumisesta. Rahoitus- ja poliittista kriisiä vain pahensi vuonna 1995 aloitettu sekapolitiikka, järjestö kirjoittaa.

Venäjä kärsii vaikeuksien kehästä

Yksityistäminen epäonnistui, koska se ei rohkaissut tehokasta yrityshallintoa eikä varojen käyttöä. Venäjän noidankehä on, että sen noudattamat korkeat korot nostivat velkaa ja lisäsivät näin rahoitustaakkaa, eikä investointeihin jäänyt rahaa.

Koska yritysten voitot ovat alentuneet, käyvät yritykset ja alueet vaihtokauppaa ja eristävät näin itsensä markkinataloudesta. Veropohja alenee entisestään.

ECE korjaa käsitystä, että ´mahtipontiset öljy-ja kaasuparonit yksinkertaisesti kieltäytyvät maksamasta veroja´. ECE:n mukaan hallitus on itse syypää tilanteeseen, koska se pyysi energiaa ilmaiseksi monille käyttäjille.

Venäjän kriisin suurin opetus on ECE:n mielestä, ettei talouspolitiikkaa voi toteuttaa institutionaalisessa tyhjiössä.

-Tehokkaan verohallinnon luomiseksi tarvitaan ammattivirkamiehiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?