199807496 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NOKIA JA SONERA PIRISTIVÄT PÖRSSIN

16.12.1998 0:00

Viiden laskupäivän jälkeen Helsingin pörssi vahvistui tiistaina Nokian ja Soneran myötä. Aamupäivällä vaihto oli vaisua ja kurssit vaatimattomassa nousussa, mutta iltapäivällä meno piristyi huomattavasti. Hex-indeksi päätyi 2,53 prosentin nousuun.

-Sonera oli vahva koko päivän. Nokia sen sijaan oli aamupäivällä aika ´pehmeä´, mutta kallistui päivän päätteeksi, eräs välittäjä kertoi.

Nousu johtui osittain siitä, että Nokia ilmoitti saaneensa gsm-1800-matkapuhelinverkon laajennussopimuksen Hongkongista. Lisäksi Nokia kertoi toimittavansa tukiasemia Soneralle noin 700 miljoonan markan edestä.

Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila arvioi myös tietojärjestelmien tutkimusta käsittelevässä kansainvälisessä ICIS-konferenssissa, että kun kuluvan vuoden lopussa koko maailmassa on arviolta 300 miljoonaa matkapuhelimen käyttäjää, niin vuonna 2005 käyttäjiä on jo yli miljardi.

Kaupankäynti Nokian A-osakkeella alkoi 537 markasta ja päätyi 547,50 markkaan. Maanantaina osake päätyi 530 markkaan.

Soneran osake rikkoi ennätyksiä ja vahvistui 87,90 markkaan maanantain 82,90 markasta. Korkeimmillaan se kävi 88 markassa.

Osakevaihtoa kertyi jälkipörssi ykkönen mukaan lukien 1,8 miljardia markkaa. Tästä Nokia osuus oli 820 miljoonaa ja Soneran 154 miljoonaa.

Neljänneksi vaihdetuimmaksi nousi Kemira 148 miljoonalla. Kemira vahvistui 34 markkaan.

Carnegien Suomen sivukonttori jatkoi suurten sisäisten kauppojen tekemistä KCI Konecranesin, Rautaruukin, Metran ja Kemiran osakkeilla ja siirsi niiden osakkeet vaihtokärkeen.

Kurssikehitys pörssissä oli epäyhtenäistä. Suurin osa toimialaindekseistä päätyi plussalla. Tietoliikenne vahvistui 3,5 prosenttia. Vain sijoitus-, rakennus- ja kustannussektorit jäivät pakkaselle.

Tiedon osake nosti muut palvelut yli kahden prosentin nousuun. Hartwall, Huhtamäki ja Raisio nostivat elintarvikesektoria 2,2 prosenttia.

Päivän yllättäjä oli I-listalla oleva Ilkan II-osake, joka vahvistui 17 prosenttia ponkaisten 200 markkaan.

Instrumentariuin A-osake kipusi lähes kymmenen markkaa 194 markkaan.

-Instrumentariumin kurssia painoi merkintäoikeuksin myynti, jolloin osakkeen hinta laski. Nyt osakkeen hinta on korjaantumassa annin jälkeen, välittäjä kertoi.

Pitkät korot nousivat Saksan perässä

Joukkolainamarkkinoiden pitkät korot liikkuivat tiistaina aavistuksen ylöspäin Saksan korkojen perässä. Maanantaisista tasoista tultiin hieman ylös lähinnä Saksan futuurimarkkinoiden perässä. Joukkolainamarkkinoilla ollaan jo niin joulutunnelmissa, että intressejä ei tunnu olevan mihinkään suuntaan.

Suomen markkinoilla seuratuimman eli vuonna 2008 erääntyvän lainan korko päätyi 4,00 prosenttiin. Nousua maanantaista tuli 0,01 prosenttiyksikköä. Suomen ja Saksan kymmenvuotisten lainojen välinen korkoero oli 0,17 prosenttiyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?