199809655 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

WARNOWIN TELAKAN VAARA

11.12.1998 0:00

Kv?rnerin Warnowin telakkaa uhkaava tukiaisten palautus on suomalaisille läheinen muutenkin kuin yhteisen emoyhtiön kautta. Kvaerner sai rapakuntoisen Warnowin halvalla ja pisti hyvien kokemusten perusteella suomalaiset johtamaan telakan saneerausta iskukuntoon. Telakkaa johti kolme vuotta Martin Landtman, joka tänä syksynä palasi Suomeen johtajaksi Helsingin telakalle.

Landtman teki tehostustyönsä vähän liiankin hyvin. Yksityistetyn itätelakan saamien 1,2 miljardin D-markan rakennemuutostukiaisten ehtona nimittäin oli, että telakan tuotanto ei saa ylikapasiteetin riivaamalla alalla kasvaa liikaa. Warnowin tuotanto ylittää rajan, jonka vuoksi EU-komissio vaatii Saksaa perimään maksetut tuet ehtojen rikkomisen vuoksi takaisin.

EU:n teollisuusministerien marraskuisessa kokouksessa Saksan hallituksen perustelut menettelylle eivät saaneet sympatiaa. Yleinen näkemys oli, että myönnytyksiä ei voi tehdä edes entisen DDR:n telakoille.

Jos komission tahto toteutuu, se on täysi katastrofi paitsi Warnowin telakalle, myös koko Kv?rnerille, jolla ongelmia piisaa muutenkin.

Warnowin tapausta Saarikangas kommentoi yhtä niukasti kuin Eaglen ongelmia:

-Toimimme saksalaisella telakalla niiden ohjeiden mukaan, joita saamme Bonnilta. Bonnin ja Brysselin välillä on tässä näkemyseroja ja siitä käydään keskustelua. Me olemme yhdessä Bonnin kanssa sitä mieltä, että olemme toimineet oikein, toteaa Saarikangas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?