1998019805 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RAHALIITTO KÄYNNISTYI KORONLASKUAALLOLLA

Bundesbankin Tietmeyer: EKP aloittaa 3,00 prosentin korolla

4.12.1998 0:00

Yhteisvaluutta euroon vuodenvaihteessa siirtyvien maiden keskuspankit laskivat eilen yllättäen yhteisrintamassa ohjauskorkojaan. Korkojen laskun taustalla on talouskasvun selkeä hidastuminen Euroopassa. Useiden EU-maiden johtavat poliitikot ovat pitkin syksyä hoputtaneet julkisuudessa keskuspankkeja laskemaan korkoja entisestään.

Saksan keskuspankin pääjohtajan Hans Tietmeyerin mukaan euromaiden yhteisestä koronlaskusta päätettiin Euroopan keskuspankin neuvoston kokouksessa tiistaina. EKP:n neuvosto päättää jo nyt käytännössä euroalueen rahapolitiikasta.

-Intensiivisen pohdinnan jälkeen EKP:n neuvosto päätti tiistaina, että euroalueen korot lasketaan koordinoidusti kolmeen prosenttiin, Tietmeyer sanoi Bundesbankin tiedotustilaisuudessa eilen. Saksan, Ranskan, Hollannin, Belgian, Espanjan, Portugalin, Itävallan, Suomen ja Irlannin keskuspankit pudottivat ohjauskorkonsa kolmeen prosenttiin. Italian keskuspankki laski korkonsa 3,50 prosenttiin aiemmasta neljästä prosentista.

Tietmeyer vahvisti, että EKP:n aloituskorko on käytännössä kolme prosenttia.

-Kyllä tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että euroalue aloittaa kolmen prosentin ohjauskorolla tammikuun 1. päivänä, Tietmeyer sanoi.

´Työttömyys suuri huolenaihe keskuspankkiireille´

Tietmeyerin mukaan kansainvälisen talouden negatiiviset heijastusvaikutukset euroalueen talouskasvuun aiheuttivat koordinoidun koronlaskun. Hän varoitti, että Kaakkois-Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Venäjän talouskriisit eivät suinkaan ole vielä ohi.

-Vaikka Euroopan kasvu tulee hidastumaan ensi vuonna huomattavasti, euroalue ei ole vaipumassa taantumaan, Tietmeyer totesi.

Euroopan työttömyys on kuitenkin Tietmeyerin mukaan suuri huolenaihe alueen keskuspankkiireille ja politiikoille.

Bundesbankin pääjohtaja kiisti jyrkästi, että poliittinen painostus olisi vaikuttanut korkopäätöksiin. Hänen mukaan koronlaskujen taustalla oli ainoastaan reaalitaloudelliset tekijät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?