19980436 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

DEUTSCHE BANKIN LUOKITUSTA SAATETAAN LASKEA

Analyytikot arvostelevat hintaa liian kovaksi

1.12.1998 0:00

GENEVE Maailman suurin pankki syntyi eilen, kun Saksan Deutsche Bank ilmoitti ostavansa amerikkalaisen investointipankin Bankers Trustin. Monet pankkianalyytikot arvostelevat kuitenkin ostoa liian kalliiksi, joten luottokelpoisuutta määrittelevät laitokset, kuten Moody´s Investors Service, ovat harkitsemassa Deutsche Bankin luokituksen laskua.

Deutsche Bank maksaa pankkien ykkössijasta ja amerikkalaislaitoksesta 17 miljardia D-markkaa eli noin 51 miljardia Suomen markkaa, osaketta kohti parikymmentä prosenttia enemmän kuin osakkeen nykyhinta.

Saksalaispankin sanotaan halunneen hinnalla millä hyvänsä amerikkalaismarkkinoille ja etenkin omaisuudenhallintaan sekä yritysten fuusioiden ja ostojen järjestelyihin, jossa Bankers Trust on vahva. Esimerkiksi sveitsiläispankeilla on Amerikassa ostetut yksiköt.

Sopimuksen puolustajat perustelevat, että ajankohta oli otollinen Bankers Trustin ostolle, koska se oli nyt Aasian kriisin takia huomattavasti halvempi kuin puoli vuotta sitten. Tärkeää oli myös, että Bankers Trust suostui ostettavaksi.

Jättipankin tase nousee 843 miljardiin dollariin, noin 50 miljardia dollaria suuremmaksi kuin tähänastisen ykkösen, Sveitsin UBS:n tase.

Bankers Trust on kahdeksanneksi suurin amerikkalaispankki, taseeltaan neljä kertaa saksalaista pienempi.

Deutsche Bank työllistää yhteensä 76 000 henkeä ja Bankers 20 000. Työpaikoista häipyy 5 500 oston myötä.

Pankkialan muutokset eivät lopu tähän. Myös saksalainen suurpankki Dresdner Bank etsii meren takaa ostettavaa tai fuusiopankkia. Joidenkin tietojen mukaan amerikkalainen meklaritalo Paine Webber olisi jo miltei sen taskussa.

Jatkuvasti ennakoidaan myös jonkin saksalaispankin ja sveitsiläisen Credit Suissen fuusiota.

Deutsche Bankin sanottiin tavoitelleen myös J.P. Morgania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?