199804798 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HIMOVEROTETTU LÖPÖ

28.11.1998 0:00

Oheinen käytetyimmän bensiinilaadun hintakäyrä on kunkin kuukauden 15. päivän keskihinta kuudelta paikkakunnalta. Helsingistä, Mikkelistä, Oulusta, Rovaniemeltä, Seinäjoelta ja Turusta kerättyjen hintojen keskihinnat on painotettu paikkakuntien vuosimyyntimäärillä ja markkinaosuuksilla.

Viimeinen, tämän kuun puolivälin hinta kuvaa oivasti bensa-asemien markkinatilannetta. Päivä sattui olemaan sunnuntai, ja eritoten viikonvaihteessa hintasodat roihuavat. 95E-bensiinin litrahinnan vaihteluväli oli 4,99 markasta 5,50 markan paikkeille.

Litrahinnasta valtaosa - noin 77 prosentista yli 80 prosenttiin hinnasta riippuen - on polttoaineveroa, huoltovarmuusmaksua ja arvonlisäveroa. Bensan veroton hinta on Suomessa EU-maiden kolmen alhaisimman joukossa ja verollinen kuluttajahinta kalleimmassa viisikossa.

Esimerkiksi tilaston tuoreimmasta keskihinnasta 5,23 markasta 4,27 markkaa eli vajaat 82 prosenttia oli veroa. 96 penniä jäi jaettavaksi raakaöljyn, jalostuksen ja jakelun kesken.

Suomalaisten bensa-asemien bensiinistä 80-90 prosenttia on kotoisin Nesteen jalostamoilta. Nyrkkisäännön mukaan keskimäärin noin 15 prosenttia kuluttajan maksamasta litrahinnasta on raaka-aineen ja jalostuksen osuus. Siihen sisältyvät raakaöljy ja erilaiset syöttö- ja lisäaineet, niiden maahantuontirahti ja varastointi, jalostuskustannus, testaus ja varastointi ennen kuljetusta.

Kuljetukset jakeluasemille, välivarastoinnit ja varsinainen jakelu autoilijoille ottavat kuluttajahinnasta jäjelle jäävät pikkuprosentit.

Lokakuun lukujen mukaan Suomessa myytiin 95E-bensaa 12 kuukauden aikana 2,5 miljoonaa kuutiota. 95-oktaaninen on ylivoimaisesti myydyin bensiinilaatu.

Neste puolestaan tuottaa kaikkia bensiinilaatuja kotimaahan ja vientiin yhteensä runsaat viisi miljoonaa kuutiota vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?