1998021340 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UUSI LAKI KASVATTAA RIKSBANKENIN VALTAA

Ruotsin keskuspankista tulee Emu- kelpoinen

26.11.1998 0:00

tsRuotsin valtiopäivät hyväksyi eilen uuden keskuspankkilain, joka lisää huomattavasti Riksbankenin itsenäisyyttä. Perustuslain muuttamista edellyttänyt lakiuudistus on yksi askel Ruotsin tiellä kohti Emu- kelpoisuutta.

Uusi keskuspankkijärjestys astuu voimaan ensi vuoden alusta, ja silloin lähes kaikki Ruotsin rahapolitiikkaa koskevat päätökset siirtyvät Riksbankenin pöydälle. Ainoastaan valuuttapolitiikka jää keskuspankin päätöksenteon ulkopuolelle, siitä vastaa valtiovarainministeriö. Keskuspankin tärkein tehtävä -hintojen vakauden valvominen- kirjataan perustuslakiin.

Keskuspankin johtoon nimitetään kuusihenkinen virkamiesryhmä, johon myös pääjohtaja kuuluu. Johtoryhmä saa mandaatin kuudeksi vuodeksi kerrallaan, ja on sinä aikana käytännössä erottamaton.

Johtoryhmän jäsenet nimitetään myöhemmin tänä vuonna, mutta pääjohtajan paikalla pysyy todennäköisesti Urban Bäckström.

Poliittinen painostus käy vaikeammaksi

Lakimuutoksen myötä nykyinen seitsemän jäsenen pankkivaltuusto lakkautetaan. Tilalle tulee uusi, 11 henkilön pankkivaltuusto, joka nimittää keskuspankin johtoryhmän. Valtuustolla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia puuttua johtoryhmän toimintaan. Nykyään valtuusto päättää muun muassa ohjauskoroista.

Uudessa Riksbankenissa poliittinen vaikuttaminen on lähes mahdotonta. Lakiin tulee erityinen pykälä, jossa pankin johtoryhmää kielletään ottamasta vastaan neuvoja tai ohjeita ulkopuolisilta. Myöskään valtiopäivät ei voi laatia Riksbankenin toimintaan puuttuvia aloitteita tai kirjelmiä.

Ruotsin keskuspankkia on vuosien varrella usein epäilty siitä, että se vaihtaa rahapolitiikkansa suuntaviivoja poliittisten tuulien mukana. Viimeksi tällaisia syytöksiä esitettiin vajaa kuukausi sitten, kun keskuspankki laski repokorkoa vain muutama päivä sen jälkeen kun valtiovarainministeri Erik Åsbrink oli peräänkuuluttanut koronalennusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?