1998013453 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

INTERNET-OPERAATTOREIDEN YHDISTYMINEN SEKOITTAA MICROSOFTIN OIKEUDENKÄYNTIÄ

American Online pääsi sopimukseen Netscape Communicationin ostosta

25.11.1998 0:00

Maailman suurimman internet-operaattorin, American Onlinen, internet-selaimestaan tunnetun Netscape Communications -yhtymän osto luo ohjelmistojätti Microsoftin MSN-palvelulle merkittävän kilpailijan. Kaupan myötä AOL ei saa käyttöönsä vain Netscapen suosittua internet-selainta, vaan koko joukon Netscapen tuottamia ohjelmia, joilla pyöritetään internet-palvelimia ja tulevaisuudessa yhä tärkeämpää verkkokauppaa.

American Online pääsi eilen sopimukseen Netscape Communicationsin ostosta. Kauppahinnaksi sovittu noin 4,2 miljardia dollaria eli noin 21,8 miljardia Suomen markkaa maksetaan osakkeina. Sopimuksessa on mukana myös Sun Microsystems, jonka on määrä alkaa markkinoimaan ja kehittämään Netscapen verkkokauppaohjelmia ja internet-palveluita.

American Online aikoo jatkossakin käyttää Microsoftin internet-selainta. AOL aikoo säilyttää Netscapen tuotenimen erillisenä.

AOL laajenee yritysasiakkaisiin

AOL on kasvanut maailman suurimmaksi internet-operaattoriksi ennen muuta yksityishenkilöiden palveluntarjoana, joka on pyörittänyt suurta osaa toiminnoistaan omassa tietoverkossaan, World Wide Webin ulkopuolella. Netscape-kaupan myötä AOL saa käyttöönsä Netscapen suositun NetCenter-internetportin, joka tarjoaa miljoonille käyttäjille uutisia, hakupalveluita ja muita webbipalveluita. Netscape-kauppa laajentaa AOL:n asiakaskuntaa henkilöasiakkaista yrityspuolelle.

Vaikkakin AOL:n ja Netscape Communicationsin yrityskauppa luo Microsoftille voimakkaan kilpailijan, yrityskauppa palvelee tällä hetkellä Microsoftin etua. Monien oikeusoppineiden mukaan se helpottaisi Microsoftin asemaa Washingtonissa jo pari kuukautta käydyssä oikeudenkäynnissä.

-Neuvoteltava kauppa todistaa kiistatta, ettei yksikään yritys pysty säätelemään teknologian leviämistä. Olemme osa äärimmäisen dynaamista ja alati muuttuvaa teollisuudenalaa, todisteli Microsoftin lakimies William Neukom eilen Washingtonissa liittovaltion oikeusistuimen edustalla.

Syytteet microsoftia vastaan yhä perustellut

Yhdysvaltain oikeusministeriön edustajat arvioivat ennen kaupan selviämistä, että AOL:n ja Netscapen yrityskauppa ei muuta millään tavoin Microsoftia vastaan esitettyjen syytteiden perusteita.

-Fuusio ei poistaisi ensimmäistäkään niistä esteistä, joita Microsoft on pystyttänyt vapaan kilpailun tielle. Microsoftilla on monopoliasema käyttöjärjestelmissä ja se on käyttänyt asemaansa kilpailun estämiseksi, tähdensi oikeusministeriön johtava juristi David Boies.

Oikeusoppineiden arvion mukaan AOL:n ja Netscapen kauppa rajoittaa oikeusministeriön toimintavaihtoehtoja Microsoftin määräävän markkina-aseman rajaamiseksi. Äärimmäisessä tapauksessa oikeusministeriön uskotaan vaativan Microsoftia pilkkomaan Windows-käyttöjärjestelmäyksikkönsä ja sovellusohjelmia tuottavat yksikkönsä erillisiksi, itsenäisiksi yrityksiksi. Eräiden lakiasiantuntijoiden mukaan Microsoft voisi käyttää AOL:n ja Netscapen yrityskauppaa todisteena markkinoiden itseohjautuvuudesta.

-Tämä hanke viittaa siihen, että markkinoiden itseohjautuvuus ratkaisee pitkälti syntyneet ongelmat ja markkinoilla tarvitaan verrattain lievää oikeudellista puuttumista, arvioi George Washington -yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan vieraileva professori William Kovacic AOL:n ja Netscapen yhdistyshankkeen heijastusvaikutuksia Microsoftin oikeudenkäyntiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?