1998014531 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VENÄLÄISPANKEILLA KOHTALON HETKET

Länsivelka uhkaa ajaa satoja pankkeja konkurssiin tai ulkomaisiin käsiin

19.11.1998 0:00

Viime lauantaina loppui - Venäjän 17. elokuuta julistama - 90-päiväinen yksipuolinen ulkomaanvelan maksukeskeytys. Tämän keskeytyksen päättyminen aloittaa suuren mullistuksen Venäjän pankkimaailmassa.

Ulkomaiset pankit pääsevät karhuamaan suuria lainojaan konkurssikypsiltä venäläisiltä pankeilta. Lisäksi Venäjän valtion on vielä vuoden loppuun mennessä maksettava kaksi miljardia dollaria ulkomaan velkaansa.

Venäjän keskuspankin varajohtaja Andrei Kozlov arvioi viime torstaina, että Venäjän 1 500 pankista kaatuu vähintään 720 eli lähes puolet. Loppujen pelastamiseen olisi tarvittu keskuspankin ensimmäisen arvion mukaan runsaat 50 miljardia ruplaa pankkitukea. Nyt arvio on jo laskenut 10 miljardiin ruplaan.

Rahat eivät riitä, koska pankkituen lisäksi keskuspankin pitää rahoittaa budjetin jättimäistä alijäämää ja tukea vielä ruplan kurssia.

Suuri osa venäläisistä pankeista saattaa myös siirtyä ulkomaisiin käsiin osana valtion obligaatioiden ja pankkisektorin uudelleenjärjestelyä. Venäjän keskuspankki on itse ehdottanut tätä.

Tämän lisäksi Venäjän valtion loputkin velat, runsaat 140 miljardia dollaria, on järjesteltävä uudelleen.

Länsipankit eivät armahtaneet venäläisiä pankkeja

Maksukeskeytyksen aikana Venäjä pääsi ulkomaisten pankkien kanssa sopimukseen Venäjän valtion lyhytaikaisten GKO- ja OFZ-obligaatioiden uudelleenjärjestelystä. Venäjän akuutti finanssikriisi alkoi juuri valtion kyvyttömyydestä maksaa näiden ruplapohjaisten lainapapereiden huimiksi nousseita korkoja ulkomaisille ja kotimaisille sijoittajille.

Ulkomaiset pankit eivät kuitenkaan suostuneet Lontoossa käydyissä neuvotteluissa Venäjän ehdotukseen, että sopimukseen obligaatioista otettaisiin mukaan myös venäläisten pankkien ulkomainen velka. Ennen ruplan devalvoitumista venäläiset pankit tekivät suuria valuuttasitoumuksia ulkomaisten pankkien kanssa, joissa ne sitoutuivat myymään valuuttaa tietyn ajan kuluttua tietyllä hinnalla.

Ruplan devalvoitumisen jälkeen sopimukset muuttuivat raskaan tappiollisiksi. Tämän lisäksi venäläiset pankit kärsivät suuret tappiot valtion obligaatioiden uudelleenjärjestelyssä.

Venäjän velkaneuvottelijat pyrkivät vetoamaan neuvotteluissa siihen, että pankeilla ei näiden tapahtumien jälkeen ole enää rahaa maksaa valuuttasitoumuksiaan ja muita velkojaan. Tämän vuoksi niiden sitoumukset pitäisi järjestellä uudelleen.

Pankit siirtäneet rahojaan ulkomaille

Ulkomaiset pankit eivät kuitenkaan hyväksyneet tätä argumenttia, koska niillä oli päinvastaiset todisteet. Länsimaiset pankit pystyivät näyttämään Venäjän velkaneuvottelijoille erittäin tarkat tiedot siitä, kuinka paljon valuuttaa venäläiset pankit ja niiden omistajat ovat siirtäneet pois Venäjältä kriisin puhjettua. Näiden laskujen mukaan rahaa riittää myös lainan maksuun.

Venäläisiä pankkeja uhkaakin niiden ulkomaisten varojen jäädyttäminen, jos ne pyrkivät välttelemään ulkomaisia sitoumuksiaan.

Lontoon sopimuksen mukaan Venäjän valtion lyhyet obligaatiot säilyvät edelleen ruplapohjaisina arvopapereina. Ulkomaisten pankkien pääomat säilyvät näin suurelta osin Venäjällä. Venäjän keskuspankki on ehdottanut, että länsipankit kuittaisivat velkojaan Venäjällä tulemalla omistajiksi venäläisiin pankkeihin. Tällä hetkellä laki kuitenkin vielä estää yli 12 prosentin ulkomaisen omistusosuuden venäläisessä pankissa.

Valtion lyhyiden GKO- ja OFZ-obligaatioiden lisäksi Venäjä ei pysty maksamaan sovitun mukaisesti muuta ulkomaan velkaansa. Venäjä on ilmoittanut, että se maksaa vielä tänä vuonna erääntyvät 2 miljardia dollaria. Ensi vuonna maksuun tulevat 17 miljardia dollaria menevät kuitenkin sen maksukyvyn ylitse.

Kokonaisuudessaan Venäjällä on ulkomaista velkaa 150 miljardia dollaria. 106 miljardia tästä on vanhaa Neuvostoliiton velkaa, jonka Venäjä otti vastattavakseen kokonaisuudessaan vuonna 1992. Tuolloin velan maksu neuvoteltiin uudelleen valtiollisten lainanantajien Pariisin klubin ja yksityisten pankkien Lontoon klubin kanssa.

Keskuspankki jakaa kuolemantuomiot

Pankkien joukkokuolema Venäjällä varmistui käytännössä keskuspankin ilmoitettua, että venäläisten liikepankkien pitää selviytyä omin avuin ulkomaisten velkojensa maksusta. Tukea pankeille annetaan valikoiden. Viime kädessä pankin eloonjäämisen ratkaisee keskuspankin johtaja Viktor Gerastshenko, jolle on näin annettu erittäin suuri valta. Jokainen venäläinen pankinjohtaja haluaa nyt olla hyvä ystävä Viktorin kanssa.

Tukea on jo jaettu kymmenelle pankille yhteensä 14,8 miljardia ruplaa. Yli puolet tästä summasta on mennyt valtiolliselle Sperbank-säästöpankille, jossa on yli 80 prosenttia venäläisten kaikista pankkitalletuksista. Sperbankin tukeminen tuntuu talletuksien vuoksi luonnolliselta.

Muiden pankkien osalta tukiperusteet ovat kuitenkin hämärät. Venäjän keskuspankki ei ole kertonut mitkä kriteerit loppujen lopuksi määräävät sen, mitkä pankit saavat tukea ja kuinka paljon.

Ensimmäisen oligarkin häviö

Venäjän finanssikriisi tiputtaa jo palliltaan 90-luvulla Venäjän finanssimaailman huipulle kohonneita liikemiehiä, joita Venäjällä nimitetään oligarkeiksi. Nimi oligarkki tulee näiden liikemiesten läheisistä suhteista politiikan vallanpitäjiin ja virkamiehiin. Nyt nämä poliittiset suhteet ovat muodostuneet entistäkin tärkeämmiksi pankinjohtajille.

Roolit vain ovat muuttuneet: poliitikot ja virkamiehet ovat nyt niskan päällä toisin kuin jokin aika sitten. Venäjällä ovat kahden vuoden sisällä tulossa parlamentti- ja presidentinvaalit. Poliitikot odottavat silloin saavansa reilusti vaalirahoitusta pankeilta, jotka ne nyt pelastavat valtion rahoilla.

Venäjän kriisi on jo johtanut yhden oligarkin häviämiseen. Venäjän suurimpiin kuuluvalta Inkombank-pankilta riistettiin lokakuun lopulla pankkitoimintalisenssi ja pankin perustaja ja johtaja Vladimir Vinogradov itse joutui eroamaan pankin johdosta.

Aikakausilehti Dengin haastattelemien pankin kuolemaa läheltä seuranneiden asiantuntijoiden mukaan pankki oli käytännössä konkurssissa jo heinäkuun lopulla. Tämän jälkeen pankin johto tyhjensi systemaattisesti pankkia varoista. Dengin mukaan pankista vietiin pois parissa kuukaudessa 1,5 miljardia dollaria.

Ulkomaiset pankit pelkäävät, että niitä kohtaa tyhjä kassa monessa muussakin venäläisessä pankissa niiden palatessa maahan perimään saataviaan lainojen jäädytyksen päätyttyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?