199809334 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

STORA ENSON SYNTY EI LAIMENNA KILPAILUA

10.11.1998 0:00

Tukholma Storan ja Enson ympärillä kihisee. EU:n komissio saa piakkoin valmiiksi metsäyhtiöiden fuusiosta tekemänsä selvityksen, ja komissaarien kolleegio äänestää EU:n kannasta 18. tai 25. päivä kuluvaa kuuta.

Jännittynyt odotus koskee tietoa siitä, miten suurista palasista suomalais- ja ruotsalaisyhtiöt joutuvat luopumaan naimakauppansa eteen. Harva nimittäin uskoo, että kaikkien aikojen metsäfuusio kokonaan kaatuu komission vastustukseen.

Yhtä harvalukuisia ovat ne, jotka uskovat Storan ja Enson pääsevän pälkähästä ja toteuttavan yhdistymisensä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. EU:n kilpailuviranomaiset ovat yhä tiukasti sitä mieltä, että aiotun kaltainen fuusio vääristäisi liikaa metsäalan kilpailua.

Tunnetut ruotsalaiset metsäteollisuuskonsultit Rolf H. Carlsson ja Magnus Hallberg tyrmäävät komission näkemyksen ja sen tueksi esitetyt perustelut.

-Stora Enson synty on nähtävä globaalissa, ei eurooppalaisessa perspektiivissä. Metsäyhtiöiden markkinoina ja kilpailuareenana on koko maailma. Jos pohjoismaiset metsäteollisuusyhtiöt halutaan säilyttää eurooppalaisina, on tämän kaltaiset fuusiot pakko hyväksyä, Carlsson ja Hallberg kirjoittavat tuoreessa raportissaan ´Skogsindustrins nya utmaningar - vad kan vi lära av Stora Enso- fusionen?´.

Konsulttiyhtiö Geminin nimiin selvityksensä tehneet Carlsson ja Hallberg korostavat, että vaikka Stora Ensosta tulisikin maailman suurin metsäyhtiö, on sen kapasiteetti silti vain neljä prosenttia alan kokonaiskapasiteetista maailmassa.

-Yhtiön synnyllä ei voi nähdä olevan merkittäviä vaikutuksia alan kilpailuun Euroopassa, he kirjoittavat.

Konsulttien ajatuksena on, että jolleivat Stora ja Enso yhdisty keskenään, yhdistyvät ne jonkin ei-eurooppalaisen jätin kanssa. Silloin syntyvä uusi yhtiö ei kehittäisi sen paremmin Suomen, Ruotsin kuin Euroopan Unioninkaan taloutta.

Carlssonin ja Hallbergin mukaan fuusion toteutumisella on merkitystä paitsi Storan ja Enson osakkeenomistajille, myös koko pohjoiselle metsäteollisuudelle. Alan pörssikehitys on ollut koko syksyn kuin suossa tarpomista, ja ilouutinen Brysselistä saattaisi toimia piristysruiskeena muidenkin kuin asianosaisten yhtiöiden osakkeille.

Monet metsäteollisuusyhtiöt odottavat kopolla kourin myös niitä tuotannon ostomahdollisuuksia, joita fuusion toteutuessa saattaa avautua. Joidenkin arvelujen mukaan Stora Enso joutuu luopumaan Enson Suomessa sijaitsevista pakkauskartonkitehtaista, ja esimerkiksi ruotsalainen Munksjö onkin jo katsellut Itä-Suomeen päin sillä silmällä.

Enso ja Stora esittelevät osavuosituloksensa tänään yhtä aikaa sekä Helsingissä että Tukholmassa. Yhtiöiden ei kuitenkaan odoteta kertovan uusia uutisia fuusion suhteen. Molemmat ovat vaienneet asiasta lähes totaalisesti koko prosessin ajan, ja yritysten puhemiehet ja -naiset ovat todenneet kuivakkaasti vain, että ´neuvottelut edistyvät´.

Stora ja Enso ovat panostaneet Brysselissä lobbaamiseen paljon sekä aikaa, rahaa että energiaa. Silti molempien yhtiöiden odotetaan esittelevän tänään kohtuullisen hyvät 9 kuukauden tulokset.

SIX Market Estimaten tekemä analyytikkokysely ennakoi Storalle noin 1,5 miljardin markan tulosta. Enson suhteen odotukset ovat selvästi korkeammalla: Startelin keräämissä ennusteissa sille povataan 2,4 miljardin markan tulosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?