MAISTUVA JA HAISEVA BRANDI

Julkaistu:

Ravintola pyörii yhden asian eli valkosipulin ympärillä joka päivä, ympäri vuoden
Timo Kivi-Koskinen valitsee ravintola Kynsilaukan listalta lounaan alkajaisiksi valkosipulikoskenkorvasnapsin ja teen hänelle seuraa. Olemme ravintolassa, jonka liiketoiminta rakentuu yhden mausteen - valkosipulin - ympärille. Valkosipulia on jopa oluessa.

Kynsilaukka on toiminut tauotta jo yksitoista vuotta ja on avoinna joka päivä. Tässä, jos jossain on, kysymys vakiintuneesta tavaramerkistä, josta on kehittynyt brandi. Jos ravintolan omistaja vaihtuisi ja uusi omistaja vaihtaisi nimen joksikin muuksi, katoaisivat asiakkaat todennäköisesti etsimään vanhaa valkosipuliravintolaansa jostain muualta.

Brandit ja tavaramerkit ovat Timo Kivi-Koskisen alaa. Viimeksi hänen yrityksensä Oy Ipec Ltd on arvioinut Ilta-Sanomien henkisen pääoman arvon. Kivi-Koskinen on ollut mukana kehittämässä suomalaisille yrityksille kansainvälisiä nimiä ja tavaramerkkejä. Kivi-Koskinen on koulutukseltaan juristi ja ammattitaitonsa patentti- ja rekisteriasioissa terästänyt mies, joka on myös Kansainvälisen Kauppakomiten henkisen ja teollisen pääoman komitean varapuheenjohtaja. Siis brandipoliitikko.

Yllättävän usein nimeä tehtäessä törmätään samaan tai samankaltaiseen nimeen, joka on jo olemassa ja suojattu. Näin kävi esimerkiksi Soneralle, jolle löytyy kaima Yhdysvalloista. Kivi-Koskinen, joka ei ollut tekemässä Soneraa, toteaa, että ilmeisesti ei oltu tutkittu tarpeeksi kansainvälisiä nimirekistereitä.

-Brandi perustuu siihen, että jollain on rekisteröity oikeus tiettyyn kuvioon tai merkkiin, sanaan tai ääneen, kirjainyhdistelmään tai tuotteen muotoon. Brandiksi tavaramerkki muuttuu silloin, kun se alkaa itsenäisesti vaikuttaa kuluttajan päätökseen valintatilanteessa, Kivi-Koskinen selvittää.

Brandin arvonmääritykseen on kaksi tapaa, joilla voidaan esimerkiksi selvittää omistajalle tuleva taloudellinen hyöty. Tieto on niin arvokasta sijoittajille ja omistajille, että tulevaisuudessa ainakin yritysten myyntitilanteissa aineeton pääoma on merkittävä yrityksen taseeseen.

-Brandi on vakaampi kuin pörssikurssit. Se ei välttämättä menetä arvoaan, vaikka sen omistama yritys menettäisi arvonsa.

Kynsilaukan aineeton pääoma vaikuttaa valintatilanteeseemme. Kivi-Koskinen tilaa listalla (emme ryhdy seisovan alkupalapöydän äärelle, koska aikaa on rajatusti) yksitoista vuotta pysyneen lammaspadan (93 mk). Valitsen kalagaalan eli haukipyörykät (74 mk). Alkupalaksi tilaamme vihreät salaatit.

Karjalaistaustainen Kivi-Koskinen sopii Kynsilaukkaan hyvin. Vieraanvaraisuus kun kuuluu siirtokarjalaisellakin suvun perinteeseen.

-Karjalaistaustaan toivat lisänsä kesät Hämeessa. Pääsin sitten varsinaisen hyvän ruoan ja viinien makuun Pariisissa, kun työskentelin Kansaivälisessä kauppakamarissa 1982-85. Siellä elettiin brandien keskellä, ympärillä oli koko ajan kaikki ranskalaiset huipputavaramerkit. Ehkä se avasi silmäni myös tavaramerkin tarpeellisuudelle. Siellä opin myös mausteiden merkityksen.

Lammaspata on koristeltu tuoreilla retiiseillä, purjolla ja porkkanalla. Haukipullien seurana tarjoillaan kylmäsavustettua siianmätiä ja kuullotettua tuoretta kurkkua. Kynsilaukassa maut ovat täyteläisiä ja rikkaita, mutta eivät liian raskaita. Alkusalaatti tarjoiltiin kauniisti aseteltuna. Arkilounaallakin on juhlatunnelma, vaikka Kynsilaukassa istutaan ikkunapöydissä vilkkaan Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmassa.

Valkosipuli viittaa Venäjälle, mutta Kynsilaukka ei ole venäläisravintola. Silti innoitumme aiheesta:

-Venäjällä joku on keksinyt rekisteröidä juoman nimellä Cola Coka. Yllättävän moni suomalainenkin yritys on aliarvioiut Venäjän tilanteen ja jättänyt nimensä rekisteröimättä sikäläisessä tavaramerkirekisterissä. Toistaiseksi siellä tilanne on täysin arvaamaton. Sehän tarkoittaa sitä, että voidaan perustaa samnannimisä yrityksiä kuin esimerkiksi meillä ja markkinoida tavaraa jo luodulla maineella, Timo Kivi-Koskinen sanoo.

Kynsilaukka Ravintola GarlicOSOITE: Fredrikinkatu 22, Helsinki PUHELIN:(09) 651 939 AVOINNA: Arkisin 11-23.15, la-su klo 12-23.15. Lounas ma-pe klo 11-13.30. Kaikki oikeudet. Pöytävarausta suositellaan. ASIAKASPAIKKOJA: 104 HINTATASO: Lounaalla 74 markan hintainen alkupalapöytä, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Hinnat 44-106 markkaa ERIKOISUUDET: Valkosipuli ja slow food eli kaikki ruoka valmistetaan omassa keittiössä OMISTAJA: Berg & Metsola Oy VASTAAVA HOITAJA: Heikki Haipus KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Hannu Lautamäki PERUSTAMISVUOSI: 1987

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Säpsähdys kesti tunnin ja 16 minuuttia – markkinat eivät piittaa Saksan hallituskriisistä

  2. 2

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  3. 3

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  4. 4

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  5. 5

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  6. 6

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  7. 7

   Ericsson irtisanoo 51 Suomessa yt-neuvottelujen päätteeksi

  8. 8

   Fortumin toimitusjohtaja Uniperin lausunnosta: ”Emme näe mitään syytä nostaa hintaa”

  9. 9

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  10. 10

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  4. 4

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  5. 5

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  6. 6

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  7. 7

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  8. 8

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää