1998016642 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AASIAN METSÄTEOLLISUUS NOUSEE

Länsimaisten paperiyhtiöiden usko on vahva

5.11.1998 0:00

Singapore Aasian lama ei tunnu pelottavan länsimaisia metsäyhtiöitä. Vaikka talouden elpyminen kestää useita vuosia, pitkällä tähtäimellä Aasian metsäteollisuuden tuotemarkkinoiden uskotaan kasvavan suuremmiksi kuin Euroopan tai Pohjois-Amerikan. Aasiassa halutaan pysyä ja yhteistyötä kehittää vaikka hammasta purren.

-Talouskriisi on vahvistanut meidän käsitystämme siitä, että Aasiassa toimitaan pitkällä tähtäimellä. Täällä on runsaasti mahdollisuuksia, mutta isoja, miljardiluokan satsauksia ei nykyisessä epävarmassa tilanteessa kannata tehdä, Enson Aasian teollisten toimintojen johtaja Eero Palokangas toteaa Taloussanomille.

Palokankaan mukaan Indonesian epävarmasta tilanteesta huolimatta maa on keskeinen kuitumateriaalin lähde Stora Enson kokoiselle yhtiölle tulevaisuudessa, vaikka sellutehtaan rakentamisesta ei tehdä päätöstä vielä pitkään aikaan.

Myös norjalaisessa Norske Skogissa usko talouden ja metsäteollisuustuotteiden kysynnän kasvuun on vahva. Nyt on sopiva hetki Aasian markkinoiden valloitukselle.

-Uskomme, että keskipitkän ja pitkän aikavälin näkymät yhtiömme päätuotteille, sanomalehti- ja aikakausilehtipaperille, ovat hyvät, toteaa Norske Skogin Aasian ja Tyynenmeren alueen toimitusjohtaja Kjell Sundsli.

Hän huomauttaa, että manner-Kiinassa sanomalehtipaperin vuosittainen kulutus asukasta kohti on puoli kiloa, kun se rajan takana Hongkongissa on yli 40 kiloa. Malesiassa näkymät ovat nyt entistä synkemmät. Maan eristäytyminen valuuttasäännöstelyin on lisännyt toiminnallisia riskejä ja poliittinen epävarmuus on lisääntynyt.

-Malesiassa tilanne on ehkä huolestuttavin. Malesiaa tullaan varmasti katsomaan karsaammin investointien suhteen, Palokangas sanoo.

Länsimaalaisia kosiskellaan myös rahoittajiksi

Kun aiemmin ulkomaalaiset toimivat lähinnä neuvonantajina, talouskriisin heikentämät paikallisyhtiöt houkuttelevat eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia nyt myös rahoittajiksi. Monet paikall

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?