ROLF NORDSTRÖM TISKASI ÄIDIN APUNA

31.10.1998 0:00

Professori Rolf Nordström on maailman tunnetuimpia plastiikkakirurgeja. Helsingin Annankadulla sijaitsevaa yksityissairaalaansa luotsaava, norjalaista professuuria hallussaan pitävä Nordström on etenkin hiussiirtojen uranuurtaja, mutta niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin potilaat ovat kääntyneet hänen puoleensa myös muiden ulkonäköongelmien kanssa.

Ensimmäiset taskurahansa Nordström kuitenkin tienasi kotoisemmissa askareissa.

-Sain seitsemänvuotiaana rahaa äidin auttamisesta tiskaamisessa. Säästin saamani rahat ja ostin niillä kaneja, kertoo eläinrakas tiskaripoika, jolle biologia oli yksi rakkaimmista kouluaineista. Nykyäänkin luonto ja eläimet ovat Nordströmin sydäntä lähellä, mutta eri tavalla - hänen tärkeimpiä harrastuksiaan ovat metsästys ja kalastus.

Muuten nuorta Nordströmiä ei rahan ansaitseminen juuri kiinnostanut.

-Olin mahdoton lapsi, jota kiinnosti kavereiden kanssa omenavarkaissa käyminen enemmän kuin työnteko tai koulutehtävät, tunnustaa itsensä alansa huipulle opiskellut professori.

Kapinahenkeen viittasi myös 16-vuotiaan merillelähtö kesäksi.

-Vanhemmat vastustivat sitä, mutta kaukokaipuu ajoi minua eteenpäin. Olin sitten aika pettynyt, kun päädyin lastaamaan autokantta lähinnä Maarianhaminan ja Kapellskärin välillä seilaavaan Viking Linen alukseen.

Sitä seurasi saksalaisessa metalliverstaassa kulunut kesä, jonka aikana Nordström liftasi myös Italiaan. Vauhti jatkui myös syksyllä, kun nuorukainen sijoitti ansaitsemansa rahat moottoripyörään.

Nordströmin opiskeluajatkaan eivät sujuneet pelkkiä lääketieteen opuksia lueskellessa.

-Järjestin preppauskursseja, joille parhaina vuosina osallistui yli 500 oppilasta. Innostuin myös elokuvista, mikä johti lukuisten mainoselokuvien ja dokumenttien valmistamiseen. Hain myös valtion apurahaa täysipituiseen elokuvaan, mutta se jäi onneksi saamatta - muuten opintoni olisivat voineet keskeytyä.

Valmistuttuaan Nordström erikoistui ensin kirurgiksi ja väitteli sitten plastiikkakirurgiasta. Aikoinaan kaukomaille kaivannut poika on nykyään alansa haluttu luennoitsija, joka matkustaa ulkomaille vähintään kerran kuussa.

-Olen mielestäni saanut kaiken toivomani. Nuorena minua kiinnostivat koulussa matematiikka ja biologia, nyt saan käyttää lahjakkuuttani niiden saralla tuodakseni lisää laatua ihmisten elämään. Välillä tuntuukin siltä, että toivoessa tulee olla varovainen, kun kaiken toivomansa on tähän mennessä saanut, toteaa itseään onnekkaana miehenä pitävä kirurgi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?