199809064 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SYNNEISTÄÄN JÄÄ YHÄ HELPOMMIN KIINNI

31.10.1998 0:00

Yrityksellä on hyvät mahdollisuudet päätyä kansalaisjärjestöjen ylläpitämälle boikottilistalle, jos se on suuri, ylikansallinen, käyttää lapsityövoimaa tai tekee eläinkokeita, omistaa tuotantolaitoksia kehitysmaissa tai sortaa työntekijöiden oikeuksia.

Boikottilistalle pääsee vain, jos jää synneistään kiinni. Kiinnijäämisen vaara on kasvanut, sillä myös kansalaisjärjestöt toimivat nykyisin ylikansallisesti.

Lassi Salvi ja Antti Rautiainen ovat kirjoittaneet Risto Isomäen vuonna 1995 ilmestyneestä Kuluta harkiten -bestselleristä täysin uudistetun painoksen. Uusi opas on varsinainen vastuullisen kuluttajan ja yritysjohtajan tiedon pikkujättiläinen.

Syyllinen voi piiloutua

Yrityksellä on käytännössä kaksi mahdollisuutta välttyä päätymästä boikotin kohteeksi: joko se toimii aidon vastuullisesti tai yrittää piiloutua tavaramerkkien ja pitkien alihankintaketjujen taakse, turvaan kansalaisjärjestöjen ja toimittajien uteliaisuudelta.

Nike, Nestl?, Shell ja Mitsubishi komeilevat edelleen boikottilistojen kärjessä. Niken on osoitettu käyttävän lapsityövoimaa erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Nestl?n jo kerran katkaistu boikotti käynnistettiin uudelleen 1980-luvun lopussa, kun se rikkoi lupauksensa noudattaa maailman terveysjärjestön säännöstöä äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnissa.

Shell pysyy kriitikkojen parrasvaloissa varsinkin Nigerian öljynhankintaoperaatioiden aiheuttamien ympäristöhaittojen vuoksi, mutta boikotilla on myös laajemmat ulottuvuudet: öljynporaus aiheuttaa eri puolilla maailmaa tuhoja erityisesti alueiden alkuperäisasukkaille. Suomalaisia luulisi kiinnostavan suomensukuisten hantien kohtalo Uralilla.

Suomalaisetkin epäiltyjen joukossa

Sademetsien hakkuut yhdistävät Mitsubishin ja oppaan suomalaistähdet, Jaakko Pöyry Oy:n, UPM-Kymmenen ja Enson.

Mitsubishi on ympäristöjärjestöjen mukaan maailman suurin sademetsien tuhoaja. Toisaalta eräät sen Yhdysvalloissa toimivista haaroista on tiputettu pois boikottilistalta, koska ne ovat ilmoittaneet muuttaneensa toimintatapojaan. Yksiköiden lupaukset tarkistetaan, ja jos ne osoittautuvat valheellisiksi, boikotti aloitetaan uudelleen.

Suomalaiset metsäyhtiöt Pöyryä lukuun ottamatta vasta aloittelevat Aasian-valloitustaan. Nähtäväksi jää, minkä tien ne valitsevat pysyäkseen pois mustilta listoilta.

Oppaan kirjoittajat tunnustavat itsekin, että osa erityisesti boikottilistan tiedoista saattaa olla vanhentunut jo kirjasen ilmestyessä: isot ylikansalliset jätit nielevät pieniä paikallisia valmistajia yhä kiihtyvään tahtiin. Silti ympäristö- ja markkinointijohdon kannattaa perehtyä oppaaseen ja pyrkiä näin välttämään viherpesun karikot. Opas toimii myös valaisevana johdantona yritysten nyt niin kovassa huudossa olevien eettisten ohjeiden laadintaan.

Antti Rautiainen ja Lassi Salvi: Kuluta harkiten -opas. LIKE, Suomen Rauhanpuolustajat ja Maan ystävät. Gummerus. ISBN 951-97061-4-3. 20 mk. Boikottilistan voi tilata myös eripainoksena Maan ystäviltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?