1998013936 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ESITYS ELÄKEREMONTISTA EI VALMISTU MÄÄRÄAJASSA

Sailas vauhditti puheillaan Puron työryhmän selvitystyötä

31.10.1998 0:00

Varhaiseläkejärjestelmien uudistamista selvittävä Puron työryhmä ei saa työtään valmiiksi määräaikaan eli vuoden loppuun mennessä.

Työryhmän jäsenet, kuten koko virallinen Suomikin, on yhtä mieltä perusasiasta eli siitä, että keskimääräistä eläkkeellejäämisikää pitäisi saada nousemaan. Miten se voidaan toteuttaa, siitä työmarkkinajärjestöjen edustajat eivät Puron työryhmässä vielä ole päässeet edes kinaamaan.

Työ on edennyt verkkaisesti, sillä työryhmä sai jo viime vuoden keväällä tupon yhteydessä selvityksen tehtäväkseen.

Ilmarisen toimitusjohtajan Kari Puron vetämä työryhmä on sen jälkeen pannut selvitystyön asiantuntijaryhmien valmisteltavaksi. Valmistelu on vielä kesken, joten järjestöjen edustajat päässevät hakemaan yhteistä näkemystä vasta ensi vuoden puolella.

Sailas remontoisi eläkejärjestelmän

Puron työryhmän selvityksellä alkaa kuitenkin olla kiire. Esityksellä olisi käyttöä, kun uuden hallituksen ohjelmaa rakennetaan.

Eläkejärjestelmän remonttia vaati perjantaina myös valtiosihteeri Raimo Sailas.

Uusi hallitus joutuu päättämään eläketurvan tuntuvasta nostamisesta, Sailas arvioi Ylen radiouutisten haastattelussa. Haastattelussa Sailas esitti keskimääräisen eläkeiän nostamista kolmella vuodella nykyisestä 59 vuodesta 62 vuoteen.

Sailaksen puheenvuoroa on tulkittu niin, että hän haluaa panna vauhtia Puron työryhmään. Uuden hallituksen olisi huomattavasti helpompi ottaa eläkeremontti ohjelmaansa, jos työmarkkinaosapuolilla olisi siitä jonkinlainen yhteinen näkemys.

Puron työryhmässä työnantajien ja työntekijöiden edustajat eivät kuitenkaan ole vielä esittäneet omia kantojaan. Poliittinen kädenvääntö käynnistyy vasta sen jälkeen, kun asiantuntijat saavat selvitystyönsä valmiiksi.

SAK ei kiristäisi säädöksiä

Eläkealan asiantuntijan arvion mukaan työryhmä tuskin saa aikaiseksi mitään konkreettista esitystä.

SAK:ta työryhmässä edustava pääekonomisti Pertti Parmanne esimerkiksi ei innostu säädösten kiristämisestä. Ennemmin hän painottaa keinoja, joilla ihmiset nykyistä paremmin säilyttäisivät työkykynsä.

Parmanne olisi valmis myös poistamaan vapaaehtoisten eläkevakuutusten verohelpotukset, sillä ne kannustavat varhaiseen eläkkeellejäämiseen.

Työnantajapuolella eläkkeellepääsyn ehtoja sen sijaan haluttaisiin kiristää. Teollisuutta ja työnantajia työryhmässä edustava johtaja Lasse Laatunen ei kuitenkaan halua vielä lyödä pöytään TT:n kantoja.

SAK:n ja TT:n lisäksi työryhmään kuuluvat Palvelutyönantajista Markku Koponen, STTK:sta Seppo Junttila, Akavasta Risto Piekka. Asiantuntijoina ryhmässä on eläkeyhtiöistä Kari Puron lisäksi mukana Eläke-Varman toimitusjohtaja Paavo Pitkänen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?