1998017539 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

STRAUSS-KAHN VALMIS HARKITSEMAAN EUROLLE KIINTEÄÄ VALUUTTAPUTKEA

Dollarin heikkeneminen huolestuttaa ranskan valtiovarainministeriä

27.10.1998 0:00

Ranskan valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahn (sd) on huolissaan dollarin heikkenemisestä suhteessa euroalueen valuuttoihin. Hänen mukaan euroalueen keskuspankkien ja EKP:n tulisi seurata tarkasti dollarin arvon kehitystä euroon nähden.

Suomessa vieraillut Strauss-Kahn ei tyrmää saksalaisen virkaveljensä Oskar Lafontainen (sd) ajatusta asettaa eurolle kiinteää vaihteluväliä suhteessa dollariin ja jeniin.

-Me olemme huolissamme valuuttakurssivaihteluista. Olisi suotavaa, että valuuttakursseissa olisi vähemmän heilahteluja, Strauss-Kahn sanoi tiedotustilaisuudessa eilen.

Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskujen seurauksena dollari on laskenut voimakkaasti suhteessa euroalueen valuuttoihin. Poliittiset päättäjät ovat huolissaan dollarin heikkenemisestä, minkä odotetaan tyrehdyttävän Euroopan vientiä ja hidastavan alueen talouskasvua.

Strauss-Kahn muistutti, että valuuttakurssivakauden ylläpitäminen kuuluu ensisijaisesti keskuspankeille ja vuodenvaihteen jälkeen Euroopan keskuspankille (EKP).

-Me (poliittiset päättäjät) teemme osuutemme finanssipolitiikan suhteen, keskuspankkiirien on tehtävä osuutensa hinta- ja valuuttakurssivakauden ylläpitämiseksi, Strauss-Kahn totesi.

Niinistö antaisi euron kellua vapaasti

Strauss-Kahnin isäntänä toimineen valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) mielestä euron tulisi antaa kellua vapaasti suhteessa muihin valuuttoihin.

-Rahaliitto alkaa vakaissa olosuhteissa. Euro varmasti löytää oikean arvonsa suhteessa muihin valuuttoihin, Niinistö arvioi.

Niinistön mukaan valuuttakurssipolitiikasta päätetään ensi vuoden alussa, kun talous- ja rahaliitto alkaa.

EU:n ministerineuvostolla on oikeus tehdä muodollisia sopimuksia valuuttakurssijärjestelmästä, joka koskee euron suhdetta muihin kuin yhteisön valuuttoihin. Se voi laatia yleiset suuntaviivat valuuttakurssipolitiikalle. Ne eivät saa kuitenkaan olla ristiriidassa EKP:n hintavakaustavoitteen kanssa ja keskuspankkia on kuultava valuuttakursseja koskevissa ratkaisuissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?