199806939 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FEDIN KORONLASKU OLI YLIMITOITETTU

Nikko Securities -pankin pääekonomisti:

23.10.1998 0:00

New York Nikko Securities-pankkiiriliikkeen pääekonomisti Robert Brusca pitää Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskua ylimitoitettuna toimena tilanteessa, jossa Yhdysvaltain talous ei ole hänen käsityksensä mukaan lamassa. Hän ei yhdy niihin Wall Streetin pankkiiriliikkeiden arvioihin, joissa Yhdysvaltain talouden kasvuennusteita ensi vuodelle on laskettu tasolle, jonka perusteella maan voidaan katsoa ajautuneen lamaan.

-Yhdysvaltain talouden perusteet ovat edelleen terveellä pohjalla, ja keskuspankin kaksi perättäistä koronlaskua ovat selvästi vähentäneet markkinoiden levottomuutta. Mikään talouden osatekijä ei vaikuta tällä hetkellä pahaenteisen heikolta, Brusca arvioi viitaten kuluttajien vahvoihin odotuksiin, uusien työpaikkojen määrän rivakkaan kasvuun ja laajan palvelusektorin tasapainoittavaan ja kysyntää ylläpitävään vaikutukseen.

-Keskuspankin kaksi perättäistä koronlaskua osoittavat, ettei Fed ole niinkään huolissaan inflaatiosta, vaan rahoituksen riittävyydestä ja kasvun ylläpitämisestä. Tällä hetkellä 80-90 prosenttia varteenotettavista markkinaekonomisteista uskoo Fedin leikkaavan korkoja seuraavassa kokouksessaan ja noin 50 prosenttia meistä uskoo Fedin laskevan korkoja vielä toistamiseen ennen vuoden loppua. Meidän käsityksemme mukaan vuoden loppuun mennessä fed laskee korkoja yhden prosentin, Brusca povaa.

-En kuitenkaan usko, että yksisilmäisesti Emuun keskittynyt Eurooppa tulee seuraamaan näitä koronlaskuja. Eurooppalaiset kiittävät annetusta esimerkistä, mutta kieltäytyvät kohteliaasti, Brusca ennustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?