1998020377 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VEROHALLINTO KUNTOON

23.10.1998 0:00

Verohallinnon sisäisissä riidoissa tapahtui toissapäivänä yllättävä käänne, kun kovista otteistaan tunnettu verohallituksen verotarkastusyksikön johtaja Markku Hirvonen erosi tehtävistään. Hirvosen mitta täyttyi, kun viraston johto syytti häntä tietojen vuotamisesta lehdistölle. Syytöksiin antoi aihetta Taloussanomissa keskiviikkona julkaistu kirjoitus, jossa rakennusalan elvytysryhmä arvosteli verohallituksen johtoa siitä, että se vaikeuttaa talousrikosten tutkintaa.

Verohallituksen kiistoilla on pitkä historia, joka juontaa aina vuosikymmenen alun lamaan saakka. Verokertymän supistuessa verotuskäytäntö tiukentui lamavuosina kuin itsestään, ja erityisesti suhtautuminen yrittäjiin muuttui jyrkästi. Samaan aikaan tiukkoja otteita kannattavat henkilöt nousivat verohallinnossa esille.

Aikojen parantuessa ja yrittäjyyden merkityksen korostuessa vaikean työllisyystilanteen vuoksi myös asenteet verottajaa kohtaan muuttuivat. Seurauksena oli laaja keskustelu verottajan ylilyönneistä, joita selvittämään nimitettiin lopulta Niskakankaan työryhmä. Erityisesti verovelvollisten oikeusturvassa huomattiin paljon parantamisen varaa. Selvitys on kantanut hedelmää. Viime vuosina yrittäjien verokohtelu on parantunut ja ylilyönneistä on pääosin päästy eroon.

Linjakamppailu verohallinnon sisällä on sen sijaan vain kärjistynyt. Vastakkain ovat olleet erityisesti verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi ja Hirvonen. Valitettavasti henkilösuhteet ovat olleet koetuksella koko virastossa, ja työntekijät ovat joutuneet kiistojen jatkuessa valitsemaan puolensa.

Tammen taannoinen virasta pidättäminen Nostokonepalvelu-jutun vuoksi on nähty osana verohallituksen henkilökiistoja. Hirvosen irtosanoutuminen liittyy viraston johdon näkemyseroihin ja luottamuspulaan. Verohallituksen pitäisi kaikesta huolimatta katsoa eteenpäin. Viraston asema suomalaisessa yhteiskunnassa on hyvin tärkeä. Kansalaisten ja yrittäjien on voitava luottaa verotuksen toimivuuteen ja oikeudenmukaisuuteen.

Verohallitus tarvitsee nyt yhtenäisen ja selkeän toimintalinjan, joka on muokattava yhdessä valtiovarainministeriön ja maan hallituksen kanssa. Tässä vaiheessa henkilökysymykset eivät enää saa olla tarvittavien järjestelyjen esteenä. Totuus voi hyvinkin löytyä jostakin vastakkain olleiden näkemysten välistä.

Verottajalla on oltava malttia kunnioittaa verovelvollisten oikeuksia. Toisaalta verottajalla on tarvittaessa oltava myös kovia keinoja, jotta rikollisten kohdalla verotus voidaan panna oikeudenmukaisesti täytäntöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?