1998010711 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OSAKEKAUPPA SIIRTYY INTERNETIIN

17.10.1998 0:00

Internet on piensijoittajalle ihanteellinen apuväline, sen kautta saa ammattilaisen apuvälineet vaivatta omalle työpöydälle. Sijoittajan ei enää tarvitse soitella meklarille tietääkseen mitä markkinoilla tapahtuu tai antaakseen toimeksiantoja. Varmistukset osto- tai myyntikäskyjen toteutumisesta tulevat internetvälittäjiltä parhaimmillaan sekunneissa.

Internetissä toimii tällä hetkellä neljä suomalaista osakevälittäjää, ja lisää yrittäjiä alalle on tulossa. Alan pioneeri on FSB Pankkiiriliike, jonka 1996 avattu kaupankäyntipalvelu oli Euroopan ensimmäinen.

Tähän saakka vain yksi välittäjä , eQ Pankkiiriliike, on tarjonnut pääsyn suoraan pörssin kaupantekojärjestelmään. Muilla välittäjillä internetin kautta toimitetaan meklarille toimeksianto, jonka meklari syöttää edelleen kaupantekojärjestelmään. Nyt kaikki muutkin välittäjät panostavat palveluun, jolla pääsee suoraan pörssin kaupantekojärjestelmään. Näin kaupanteko nopeutuu ja välityspalkkioissa säästetään yhden meklarin palkan verran.

Uusin yrittäjä nettimarkkinoilla on tähän saakka institutionaalisiin sijoittajiin keskittynyt Pankkiiriliike Evli, joka myös tarjoaa pääsyn suoraan pörssin kaupantekojärjestelmään.

Evlin tarjoama EvliNet-palvelu on selvästi hinnakkain. Evlin toimitusjohtaja Henrik Andersin puolustaa hintaa sillä, että palveluun sisältyy Evlin omat suositukset. Hän lupaa, että 80 prosenttia suosituksista tulee yhtä nopeasti internetiin piensijoittajan luettavaksi kuin suurasiakkaille.

Kilpailijat epäilevät Evlin arvokkaimpien suositusten ensiksi menevän isommille asiakkaille ja saapuvan piensijoittajien käsiin vasta muutaman viikon viiveellä.

Myös Meritan Solo-sijoituspalvelu ja FSB tarjoavat asiakkaille omia analyysejaan ja suosituksia. eQ tarjoaa päätöksenteon tueksi Ibes-yhtiön kokoamia ennusteista ja suosituksia. eQ Onlinessa asiakkaan käytettävissä on lisäksi analyysiohjelmia, joiden avulla sijoittaja voi itse analysoida mahdollista sijoituskohdetta.

Kaikki välittäjät tarjoavat mahdollisuuden saada Helsingin pörssin kaupankäyntitiedot reaaliaikaisena omalle päätteelle. Useimmille piensijoittajille riittää ilmaiseksi saatavat viivästetyt kurssitiedot.

Syksyn odotetuin osakeanti, Soneran listautuminen pörssiin, toteutetaan yrityksen tyyliin sopivasti osaksi internetissä. Yleisö- ja henkilökunta-annin järjestäminen on annettu eQ Pankkiiriliikkeelle, Meritalle ja Osuuspankille. Osakkeita voi merkitä internetissä eQ Onlinen ja Meritan Solo-palvelun kautta.

Mikäli alan kehitys Suomessa kulkee samaan suuntaan kuin Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, tulevat välityspalkkiot vielä roimasti tippumaan. Halvimmat välityspalkkiot USA:ssa ovat prosentin sadasosia kauppahinnasta.

Siellä nettivälittäjät ovat jakautuneet suuriin, täydenpalvelun sijoitustavarataloihin ja pelkästään välityspalveluja tarjoaviin kioskeihin. Väliin mahtuu kapealle erikoisalalle keskittyneitä yrityksiä, internetistä löytyy jopa yksi yhdysvaltalainen homoseksuaaleille suunnattu sijoituspalvelujen tarjoaja.

Pankkiiriliikkeitä

www.eqonline.fi eQ Online

www.fsb.fi FSB

www.evli.fi Evli

www.merita.fi Merita

Sijoitustietoa

www.investori.comPerustietoa osakesijoittamisesta kiinnostuneille (ilmainen palvelu)

www.porssisaatio.fiSuomen Pörssisäätiön julkaisut(ilmainen palvelu)

www.arvopaperi.fiArvopaperi-lehden sivut (ilmainen palvelu)Suomen Arvopaperimediat Oy:n kustantamaan sijoitusalan erikoislehteen, Arvopaperiin liittyvä site. Sijoitusaiheista informaatiota, sijoitusvihjeitä ja keskusteluryhmiä.

www.aktiespararna.seAktiespararnaRuotsalaisen osakesäästäjien yhdistyksen omistaman lehden sivut.

www.aaii.orgYhdysvaltain yksityissijoittajien järjestö.

www.cnbceurope.comCNBC:n taloustietoa.

www.moneysearch.comMoney Search, sijoitusasioihin erikoistunut hakupalvelu.

Helsingin pörssissä noteerattavien osakkeiden kurssit ja historia

www.hex.fiHelsingin arvopaperipörssi (ilmainen palvelu)

finstocks.uwasa.fiFinstocks (ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen)Ilmainen ja laadultaan hyvä palvelu. Historiatietoa on saatavilla pörssi-, OTC- ja mekjlarilistan osakkeista, sekä suomalaisista sijoiutsrahastoista. Muokattava teknisen analyysin grafiikka. Kahdesti vuorokaudessa päivittyvät kurssitiedot. Sivuilla on myös keskusteluryhmiä ja linkkejä.

www.boss.fiBoss Information Oy (ilmainen palvelu)Historiatietoa on saatavilla pörssi-, OTC-, ja meklarilistan osakkeista sekä suomalaisista sijoitusrahastoista noin 2 kuukauden ajalta.

www.moneyworld.co.ukMoney World UKHakukone ulkomaisten rahastojen tuottoon ja paljon muuta hyödyllistä tietoa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?