1998012469 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VALMISTEVERO MAKSETAAN TAVARAN HANKINTAMAAHAN

3.10.1998 0:00

Bryssel -Komission paperin suurin yllätys oli siinä, että komissio pystyi antamaan selkeät ohjeet valmisteveron ja arvonlisäveron keruusta, kommentoi Silja Linen johtaja Lars Wendelin komission tax-free-kaupan linjauksia.

Valmistevero maksetaan nyt maahan, josta tavara hankitaan. Laivayhtiö voi siis ostaa tuotteensa sieltä, mistä ne edullisemmin saa.

Näin Lyypekin ja Helsingin väliä kulkeva alus saa hankittua esimerkiksi alkoholin ja tupakan Saksan valmisteveroilla, jotka ovat huomattavasti Suomen vastaavia valmisteveroja alhaisempia.

-Voimme muonittaa Helsingin ja Tallinnan väliä kulkevat laivat verovapaasti, kun ostamme tuotteemme Tallinnasta, sanoo Wendelin.

Arvonlisävero lähtömaahan

Laivayhtiö kerää komission mukaan arvonlisäveron siihen maahan, missä on laivan lähtösatama. Tuolloin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin väliä Merenkurkun yli seilaavat laivat joutuvat tilittämään arvonlisäveroa vuoronperään sekä Suomeen että Ruotsiin.

Matkustaja joutuu periaatteessa maksamaan eri hinnan samasta tuotteesta riippuen siitä kumpaan suuntaan hän on menossa. Käytännössä tuotteiden hintaerot saattavat jäädä vähäisiksi, sillä Ruotsin ja Suomen arvonlisäverot eivät poikkea merkittävästi toisistaan. Myös maiden alkoholin ja tupakan valmisteverot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?