1998014074 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

´SONERAA EI KANNATA NYT MYYDÄ´

Esko Aho arvioi Fortumin annin lykkääntyvän vähintään vuoden päähän

1.10.1998 0:00

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvioi, että valtion energiayhtiön Fortumin osakkeita ei kannata laittaa myyntiin epävarman taloustilanteen takia vähintään vuoteen. Ahon mielestä myös valtion teleyhtiön Soneran myyntiaikataulua pitää lykätä.

-Sonerankin osalta on vaikea nyt nähdä, että markkinatilanne olennaisesti paranisi. Pikemmin on pelko, että tässä tulee uusia takaiskuja, Aho sanoo.

Hallitus päätti parisen viikkoa sitten Fortumin osakkeiden myyntiaikataulun lykkäämisestä. Tarkkaa aikataulua ei ole laadittu, mutta kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) on arvioinut hankkeen tulevan esille vielä tällä vaalikaudella. Soneran osakkeita pitäisi tulla myyntiin lokakuun aikana.

´Turbulenssi ei selviä´

Aho patistaa hallitusta nyt suureen varovaisuuteen.

-Oli ehdottomasti oikea ratkaisu lykätä Fortumin myynnin aloittamista. Minun on vaikea nähdä, että tämä Fortumia koskeva turbulenssi selviäisi ainakaan nopeasti. Fortumin osalta puhutaan vähintään vuoden lykkäyksestä osakkeiden myyntiaikatauluun, Aho sanoo.

Käytännössä Fortumin myyntiin palattaisiin aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.

Sonerankin osalta Aho ehdottaa harkittavaksi lykkäämistä.

-Sonerankin annin osalta on paljon kysymysmerkkejä. Täytyy kysyä onko myyntiin laitto nyt varmasti veronmaksajien kannalta viisas ratkaisu? Annin aikataulun lykkäämistä pitäisi vakavasti harkita. Markkinatilanne on nyt niin epävarma, että valtion omaisuutta voi mennä alihintaan.

Keskustan puheenjohtaja myöntää, että ennustaminen on vaikeaa.

-On kuitenkin vaikea nähdä, että markkinatilanne Sonerankaan osalta olennaisesti paranisi. Pikemminkin on nyt pelko, että tulee uusia takaiskuja ja silloin anti voi tulla vielä hankalampaan aikaan kuin missä nyt ollaan.

´Ei ideologisia pidäkkeitä´

Valtion omaisuuden myyntiin sinänsä keskustalla ei ole Ahon mukaan pidäkkeitä. Ahoa ärsyttää kuitenkin se, että valtio on leimautunut viime aikoina vain

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?