1998019234 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ASUNTORAKENTAMISEN TAHTI HIDASTUU PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

26.9.1998 0:00

Rakennuslupia on myönnetty asuntorakentamiseen hieman viimevuotista vähemmän. Eniten asuntorakentaminen hidastuu pääkaupunkiseudulla, jossa rakennuslupien määrä on pudonnut kolmanneksen. Pääkaupunkiseudulla asunnoille myönnettiin tämän vuoden tammi-heinäkuussa 2000 lupaa vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen rakennuslupatilastosta.

-Pääkaupunkiseudulle on viime vuosina rakennettu paljon arava- ja korkotukiasuntoja. Nyt niiden määrää on vähennetty eikä vapaarahoitteinen asuntotuotanto ole vielä ennättänyt paikata vajetta kokonaan, sanoo johtaja Veikko Myllyperkiö Rakennusteollisuuden keskusliitosta.

Koko maassa rakennuslupien määrä putosi viime vuodesta vain yhden prosentin. Tammi-heinäkuussa rakennuslupia myönnettiin kaikkiaan 20 000 uuden asunnon rakentamiseen. Myllyperkiö arvioi, että aloitettavien asuntojen lukumäärä pysyy koko maassa jokseenkin samana kuin viime vuonna, eli noin 30 000 asunnon paikkeilla.

-Kovan rahan asuntoja on tullut sen verran lisää, että niiden rakentaminen kompensoi koko maan tasolla pudotuksen tuettujen asuntojen rakentamisessa. Lisäksi muualle Suomeen rakennetaan enemmän pientaloja kuin pääkaupunkiseudulle.

Pääkaupunkiseudulla tilanne on kuitenkin ongelmallinen, koska asunnoista on ylikysyntää. Laman varovaisiksi tekemät rakentajat eivät enää tee taloja varastoon. Tuetun asuntotuotannon väheneminen näkyy Myllyperkiön mukaan lupakehityksen lisäksi myös siinä, että markkinat reagoivat melko nopeasti ja markkinoille tulee uusia vaihtoehtoja. Myllyperkiön mukaan rakennusliikkeiden lanseeraamat uudet rahoitusmuodot, joissa asuntoon pääsee kiinni pienellä kynnysrahalla, kiinnostavat asiakkaita.

-Uskon, että niistä tullaan näkemään enemmänkin esimerkkejä perinteisten omistusasuntojen rinnalle.

Isot kaava-alueet näkyvät tilastoissa

Johtaja Kari Inkinen YIT:stä korostaa myös pienentyneen valtion tuen vaikuttaneen rakennuslupien vähenemiseen. L

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?