1998018556 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LK-PRODUCTS SAA VOIMAA UUDELTA EMOLTAAN

Yhtiö odottaa tehokkuuden lisääntyvän ja markkinaosuutensa kasvavan

25.9.1998 0:00

Kempeleläisen elektroniikka-alan yrityksen LK-Products Oy:n toimitusjohtaja Veli Torvinen on mielissään siitä, että Nokia myi elokuussa LK-Productsin brittiyhtiö Filtronicille.

-Tämä kuvio on kaikille osapuolille paras mahdollinen. Paitsi kilpailijoille, hän myhäilee.

Yrityskauppa toi Nokialle 350 miljoonaa markkaa, Filtronicin osakkeita 150 miljoonan arvosta ja entistä vahvemman komponenttien toimittajan turvaamaan yhtiön omaa kasvua.

LK-Products pitää uutta isäntää megavoittona. Sen avulla voi yrityksen osaaminen vahvistua, tehokkuus lisääntyä ja markkinaosuus kasvaa. LKP:n tavoin Filtronic valmistaa langattomaan tiedonsiirtoon liittyviä komponentteja.

-Tässä tapauksessa yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi, Veli Torvinen sanoo.

Vahvempi asema maailmalla

LK-Products valmistaa neljässä tehtaassaan Kempeleessä ja Oulussa matkapuhelimien antenneja ja suodattimia sekä tukiasemien suodattimia.

-Meillä valmistettavia matkapuhelimien komponentteja ei Filtronicilla ole ollut aikaisemmin. Toisaalta meillä on osaamista myös niissä tuotteissa, joissa he ovat vahvoja, Torvinen toteaa.

Brittiyhtiölle yrityskauppa tuo markkina-aseman Skandinaviassa, jossa sillä ei ole aiemmin ollut toimipaikkaa. Filtronicin muut toimipisteet ovat Englannissa, USA:ssa ja Australiassa.

-Filtronic on globaali firma, joka tukee meidän globaaleja toimintojamme.

LK-Productsin entinen isäntä ja suurin asiakas Nokia pysyy edelleen yhteistyökumppanina. Muita asiakkaita on 30-40. Vahvimmat alueet ovat Eurooppa, USA ja Aasia. Vientiin LKP:n tuotannosta menee 70 prosenttia. Osuus kasvaa toimitusjohtajan arvion mukaan entisestään.

Teknologian murros viivästyttää kasvua

LK-Productsin alalla tuotekehitys on menestyksen peruselinehto.

-Filtronicin liikeidea perustuu kehitystyöhön. Nokia ei pystyisi kehittämään ja ohjaamaan yksittäistä komponenttien valmistajaansa yhtä paljon kuin omistaja, joka on jo täysin keskittynyt siihen, Veli Torvinen huomauttaa.

Omistajanvaihdoksen suurimmat vaikutukset tuntuvat vasta tulevaisuudessa. Tuotekehitysprojektit ovat pitkiä ja alalla on käynnissä teknologian murros.

LK-Productsissa tämä merkitsee tukiasemien suodattimien ja matkapuhelimien antennien tuotannon kasvua ja uusia tuotesukupolvia, mutta vanhempien matkapuhelinten suodattimien tuotannon laskua. Veli Torvinen ei usko kokonaisuuden kasvavan lähitulevaisuudessa paljoakaan.

Näkymät rajattomat

Tiedonsiirtoon liittyvän tuotannon pitkän ajan kasvunäkymät ovat liki rajattomat. Uudet sovellukset nopeuttavat ja yksinkertaistavat tiedonsiirtoa.

-Tähän asti voimakkain kehitys on kohdistunut äänen siirtämiseen. Seuraava kohde on kuvan ja datan siirtäminen langattomasti entistä tehokkaammin, Veli Torvinen arvioi.

-Lisäksi maailmassa on hirveä määrä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet edes lankapuhelinta.

Käyttäjälaitteiden painokin on useimmilla markkina-alueilla tärkeä asia. Laitteet voivat miniatyrisoitua vielä pitkään. Veli Torvinen maalailee kuvaa esimerkiksi puhelimesta, joka on vain nappi korvassa.

Kysyntä määrää, mihin tuotekehittelijät kohdistavat ammattitaitonsa. Impulsseja tulee asiakkailta suoraan ja markkinatutkimusten kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?