1998014302 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:SSA TULEE MYYNTIIN USEITA BENECOL-TUOTTEITA

Amerikan-valloitus lykkääntyy joulun yli

24.9.1998 0:00

Raision kolesterolia alentava Benecol tulee myyntiin ensi vuoden alussa Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä Raision yhteistyökumppani, Johnson & Johnson -konserniin kuuluva McNeil Consumer Products tuo markkinoille Benecol-margariinin, mutta tuoteperhettä aiotaan laajentaa saman tien.

Raision tiedottaja Sten von Hellensin mukaan tuotteita tulee myyntiin enemmän kuin kaksi. Hellens ei kuitenkaan suostu kertomaan, mitä muuta kuin margariinia McNeil ryhtyy Benecol-nimellä myymään.

Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi salaattikastikkeet, jugurtit ja tuorejuustot, eli ylipäätään sellaiset jokapäiväiseen ruokavalioon soveltuvat elintarvikkeet, joihin voidaan lisätä hiukan rasvaa.

Vielä vuoden alussa Raisio ilmoitti Amerikan-valloituksen käynnistyvän tämän vuoden lopulla, mutta McNeil ilmeisesti haluaa aloittaa Benecolin markkinoinnin vasta joulusesongin jälkeen.

Euroopan puolella Benecolin markkinointi käynnistyy joissakin maissa ensi vuoden alkupuoliskolla. Mitkä maat ovat, sitä Hellens ei vielä suostu kertomaan.

Raisio vastaa vain raaka-aineesta

McNeil on hakenut Benecolille USA:n elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n hyväksyntää. Lääkeaineena tai ´lääkeruokana´ tuotetta ei kuitenkaan tuoda markkinoille, joten terveysvaikutuksia ei markkinoinnissa voida hyödyntää täysimääräisesti.

Tuotteen terveysvaikutuksista McNeil voi silti kertoa, jos tuote esitellään ns. dietary supplementina. Suomeksi käsitteen voisi kääntää ehkä hyödylliseksi ravintoaineeksi tai ruokavaliota täydentäväksi elintarvikkeeksi.

Raision osuus Benecolin maailmanvalloituksessa on rajattu raaka-aineen hankintaan ja jalostamiseen. McNeil vastaa tuotteen markkinoinnista. Vain Suomessa Raisio toimittaa valmiit tuotteet kaupan hyllyille asti.

Benecol tuo jo tänä vuonna Raisiolle rahaa niin hyvin, että yhtymä arvioi tuloksensa paranevan, vaikka margariinien vienti Venäjälle on pudonnut kymmenenteen osaan aiemmasta. Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Benecol toi yhtiölle 135 miljoonaa markkaa, kun se vielä vuotta aiemmin teki tappiota.

Tuloksen parannuksesta huolimatta yhtymän osake on tullut rajusti alas kevään huipusta. Tiedot Unileverin kilpailevan tuotteen kehityksestä ovat osaltaan heiluttaneet Raision kurssia, sillä Benecoliin kohdistuvat odotukset määräävät lähes tyystin osakkeen arvon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?