LEHTOVAARA HURMASI AMMATTILAISEN

Julkaistu:

Maija Silvennoinen ihastui legendaarisiin valkosipuliperunoihin
Mikä tuoksu! Ihan uskomattoman näköisiä. Voi että: nämä on friteerattu kunnon öljyssä ja pantu raakaa valkosipulia joukkoon. Ovatko nämä perunat aina tällaisia? Yksinkertaiset asiat vaativat onnistuakseen huolellisuutta ja rakkautta, Maija Silvennoinen päivittelee ravintola Lehtovaaran valkosipuliperunoita.

Saarijärven rauhaan viime talvena Helsingin ravintolahumusta paennut keittiötaituri löytää kuin löytääkin pääkaupungista aitoja makuelämyksiä.

Keskustelun aaltoillessa eloisana olen tilatessani unohtanut pyytää valkosipuliperunoita. Ilman herkuttelua niillä ei ole Lehtovaarasta paluuta kotiin, jossa hengitys paljastaa totuuden välittömästi.

Havahdun vasta pääruokamme, paistetun ahvenen ja mätikastikkeen (98 mk) tullessa pöytään, mutta tarjoilija ja keittiö reagoivat nopeasti. Olen syönyt vain yhden ahvenfileen kolmesta, kun houkuttelevasti tuoksuva perunakulho on pöydässä.

Iltapäiväaurinko lämmittää töölöläisravintolan sisäterassia saapuessamme myöhäiselle lounaalle television ruokaohjelman Bon Vivantin kuvausten päätyttyä. Lounaan seisovaa pöytää kerätään jo pois, joten päädymme tilaamaan ?la cartelta.

Listaa silmäillessämme toinen Saarijärven tyttö Kirsti Paakkanen pysäköi Jaguarinsa suoraan ravintolan eteen. Muut joutuvat kapealla kadulla kiertämään auton päästäkseen liikennevaloihin.

Alkuruokamme, siikatartarvoileipä (57 mk) saapuu kauniin esteettisen suomalaisena - ja maukkaana. Kananmunan keltuainen kupissa on kiva idea, mutta kirsikkatomaatti iskee silmään kokonaisuuteen kuulumattomana yksityiskohtana. Ammattilainen kiittelee kalaa tuoreeksi ja hyvin graavatuksi. Rouheinen leipä on ymmärretty jättää paahtamatta ja vältetty näin sitkeys. Suolakin maistuu.

-Suola kuuluu perusmakuihin, ja suolaton kala on kamalaa. Hyvästä ruuasta pitää nauttia ilman syyllisyyttä. Sama koskee voita ja kermaa: eivät ne saa tuottaa huonoa omaatuntoa, Maija Silvennoinen painottaa.

Viinimme, eteläafrikkalainen 1997 Louisvale Sauvignon Blanc (31 mk) on ravintolan omistajan pojan omaa maahantuontia ja edustaa ruohoisen hedelmäisen hapokkaana kuuman maan valkoista kärkipäätä.

-Jokainen nautiskelija on kiinnostunut ruuan ja viinin yhdistelmästä. Se auttaa suomalaista ruokakulttuuria eteenpäin. Maalla ei tosin ole juuri muita kuin oma mies, jonka kanssa asiasta voi keskustella, Maija Silvennoinen nauraa.

Lounasvieraani harmittelee, kuinka vähän suomalaiset kokit syövät ravintoloissa asiakkaina. Hän myöntää, että hänellä itselläänkin vasta aktiivipalveluksesta poistuttuaan on enemmän aikaa ravintolaillallisiin.

-Hyvin on ahvenet paistettu. Leivitys on rapean kevyt, vieraani arvioi pääruokaamme ihastellessamme Lehtovaarassa ehkä kaupungissa viimeisenä ravintolana säilynyttä vatitarjoilua.

Tarjoilija asettaa kastiketta vain silauksen lautaselle. Lisää santsaamme vanhan ajan kastikekulhosta, joka saisi pääkonsuli Heikki Tavelankin hyväksynnän.

Valokuvaajalla ei käy yhtä hyvä tuuri. Ainoa kasvisruoka, vihannesvarras mango-kookosmajoneesilla (70 mk) tuomitaan tavanomaisena.

Vieraani puhuessa kotimaisten ja sesongin raaka-aineiden puolesta kruunaamme aterian tuoreilla vadelmilla jäätelön ja kermavaahdon kera (42 mk).

Kirsti Paakkanen poistuu ravut syötyään. Ilman sakkolappua.

Lehtovaara

Mechelininkatu 39, 00 250 Helsinki.

Puhelin: 440 833.

Fax: 454 0954.

AVOINNA: Maanantaista perjantaihin klo 11-24, lauantaisin klo 16-24, sunnuntaisin klo 13-21. Lounas maanantaista perjantaihin klo 11-15, sunnuntaisin klo 13-17. Viimeiset ruokatilaukset klo 23. A-oikeudet.

ASIAKASPAIKKOJA: 120.

HINTATASO: A la carten alkuruuat 46-66 mk, pääruuat 70-138 mk, jälkiruuat 33-45 mk. Lounas 110-147 mk. Kasvisruokaa listalla. Pöytävaraus tarpeellinen.

ERIKOISUUDET: Kaupungin kuuluisin Coeur de filet Provencale. Viinilistalla 13 viiniä, joita ei saa muualla Suomessa.

OMISTAJA: Sibeliuspuiston Ravintolat Oy.

RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖ: Jussi Ansaharju.

KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Janne Fagerroth.

SISUSTAJA: Studio Aalto.

PERUSTAMISVUOSI: 1916.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

    2. 2

      Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

    3. 3

      Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

    4. 4

      Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

    5. 5

      Tjäreborgin omistajasta kisa? Norjalaislehti: Myös kiinalaisyhtiö kiinnostunut

    6. 6

      Kommentti: Piittaamattomuus omaishoidosta on käsittämätöntä politiikkaa

    7. 7

      Näin suomalaiset käyttävät perintöjään – ”Vuoden ajan ei tarvinnut laskea ruokarahoja”

    8. 8

      Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

    9. 9

      Verojuristin 6 vinkkiä perinnön saajalle – voit säästää selvää rahaa

    10. 10

      Finnwatch: Suomessa juotavaa teetä saatetaan poimia alle kahden euron päiväpalkalla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

    2. 2

      Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

    3. 3

      Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

    4. 4

      Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

    5. 5

      Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

    6. 6

      Korhoset maksoivat liki 12 000 euroa ”paskalain” vaatimista laitteista – urakoitsijaa ei tahtonut löytyä millään

    7. 7

      Jopa 10 000 työpaikkaa uhkaa kadota rakennus­alalta – ”Hyvätkin tyypit päästetään menemään”

    8. 8

      Helsinki maksaa jopa 14 000 euron palkkion, jos pitkäaikaistyötön saa oikeita töitä

    9. 9

      Ulkomaille muuttanut luopui perinnöstä, koska se olisi mennyt velkojille – pian iski katumus

    10. 10

      Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lääkäri huomasi kahvihuoneen seinällä omituisen lapun – uskoo, että siihen kiteytyy koko terveydenhuollon jättiongelma

    2. 2

      Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

    3. 3

      Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

    4. 4

      Juha, 57, teki Kauhukeittiötä, nyt ei saa töitä millään, vaikka on lähettänyt kahden vuoden aikana yli 300 hakemusta

    5. 5

      Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

    6. 6

      Tässä ovat 3 mokaa, joilla voit pilata osakesäästötilin hyödyt – vaarana 7 300 euron lasku

    7. 7

      Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

    8. 8

      Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

    9. 9

      Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

    10. 10

      Makia joutui taas uuden kopiointikohun silmään: logo kuin suoraan shampoopullosta? ”Lakimiehet ottavat yhteyttä”

    11. Näytä lisää