199802570 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

YLELLISTÄ VESILEIKKIÄ

18.9.1998 0:00

Jokaisella voi olla ylellinen kylpylä oman kotinsa kylpyhuoneessa, jos Arni Aromaan ja Sauli Suomelan visiot joskus toteutuvat.

Smart Bath - älykäs kylpyhuone on nuorten muotoilijoiden lopputyö Taideteolliseen korkeakouluun ja osa koulun Future Home -hanketta.

Älykkyys tulee siitä, että kylpyhuoneen vedenkäyttö ja valaistus integroidaan kotia ohjaavaan tietokonejärjestelmään.

Länsimaatkin ovat vihdoin ymmärtäneet japanilaisten tapaan, ettei kylpyhuoneen tarvitse olla pelkkä hygienialaitos: oleskelusta voi myös nauttia.

Suomessa herraskaiset kylpyammeet ovat saaneet väistyä kansanomaisten komerosaunojen tieltä. Yksitotisissa suihkuissa ei juuri voi rentoutua. Suomelan ja Aromaan ajatuksena on ollut tuoda nautinto takaisin päivittäiseen puhdistautumiseen.

Luonnonkiviä mukailevaan muotokieleen yhdistyy huipputeknologia. Esimerkiksi vesiputousseinämään kuuluu seinään upotettu lämmitettävä nojailupinta, jota on hiukan kallistettu mukavuuden lisäämiseksi. Vettä saa niskaansa oman valinnan mukaan joko kunnon hulauksen tai sadepisaroittain.

Valoseinä jäljittelee aamunkajastusta. Sarjaan kuuluu myös jalkojenpesuamme ja käsienpesuallas.

-Tämä on konseptisuunnittelua. Tutkimme vedenkäyttötapoja. Näitä tuotteita ei ole vielä ajateltu tuotantoon, ne liittyvät Oras Oy:n tuotekehittelyyn, Sauli Suomela toppuuttelee innokasta kylpijää.

Perheissä joka-aamuinen jonotus kylpyhuoneeseen taitaisi vain pahentua näiden keksintöjen myötä.

Smart Bath - älykäs kylpyhuone Design Forumissa (Fabianinkatu 10) 4.10. asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?