199801195 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HÖLMÖT HPY:N HOOPOTETTAVINA

16.9.1998 0:00

Kyllä meitä hölmöjä on taas vedetty höplästä. Ensin meitä pompotti verottaja pihtaamalla tietoa siitä, kuinka Helsingin Puhelinosuuskunnan osuustodistuksen myyntituloa oikeasti verotetaan.

Tätä tietoa odoteltaessa hätäisimmät meistä kiirehtivät myymään HPY:n osuustodistuksensa jobbareille, joita norkoili pitkin kesää pilvin pimein puhelinyhtiön asiakaspalvelupisteissä.

Kun tämä rahastusmuoto alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä, piti keksiä jotain uutta. Sitten tulikin ilmoitus, että osuustodistusta ryhdytään noteeraamaan Helsingin pörssin meklarilistalla. Samalla tehdään historiaa, sillä koskaan aikaisemmin osuuskunnan osuuksia ei ole pörssissä noteerattu.

Osuustodistuksen pörssiin viemistä HPY perustelee sillä, että se haluaa turvata ratkaisulla vanhojen jäsentensä edut. Pääjohtaja Kurt Nordmanin mukaan osuustodistuksista kesän aikana maksettu hinta on ollut turhan alhainen.

Kesän aikana osuustodistusten hinnat ovat vaihdelleet 9 000 ja 14 000 markan välillä. Tämä on siis Nordmanin mukaan alakanttiin. ´Oikea´ taso on jossain 16 000 ja 17 000 markan välillä.

Kauppa osuustodistuksilla on kesän aikana ollut todella vilkasta. Parhaimmillaan jopa 5 000 osuustodistusta vaihtoi viikossa omistajaa.

Kaikkiaan tänä vuonna on tehty noin 100 000 kauppaa, joissa on tiettävästi vaihtunut noin 150 000 osuustodistusta. Osa osuustodistuksista on ollut kaupanteon kohteena useampaankin kertaan, sillä kiihkeästi pyörinyt ruletti on antanut jobbareille mahdollisuuden myös välirahastukseen.

Yhteensä osuus- ja varaustodistuksia on liikkeellä runsaat 560 000 kappaletta, joista kaksi kolmesta on yksityistalouksien hallussa.

Osuustodistuskaupassa ei ole ollut mitään laitonta. Siihen jos mihin on vain pätenyt vanha kansanviisaus, että hullu ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa. Tässä tapauksessa esi-isiemme kehittämä elämänohje on vain modifioitava vastaamaan HPY:n osuustodistuskaupan asetelmia.

HPY:n mielestä kaupankäynnin siirtäminen pörssiin on paras tapa turvata oikean hinnan muotoutuminen osuustodistukselle. Näin varmaan on. Jäljelle jääkin vain yksi kysymys: miksi se toteutetaan vasta nyt?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?