199802265 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NYT ON KIIRE PÖRSSIIN

4.9.1998 0:00

Valtionyhtiöiden kilpajuoksu listautua pörssiin vielä tänä syksynä on ihmetyttänyt monia. Analyytikot ovat vaatineet perusteluja valitulle ajankohdalle Fortumin eli IVO-Nesteen ja Soneran johdolta. Miksi listautumista ei siirretä, kun pörssikurssitkin heittelehtivät ja markkinoilta saatava hintakaan ei ole enää samaa luokkaa kuin puoli vuotta sitten?

Valtionyhtiöiden yksityistäminen on muutakin kuin emissiovoiton hankkimista valtion kassaan. Yksityistäminen on periaatteellinen ratkaisu, jolla energiayhtiö Fortum ja teleyhtiö Sonera irrotetaan valtion holhouksesta. Pörssilistautuminen altistaa ne tuotekilpailun ohella myös tuloskilpailuun, jota koti- ja ulkomaiset sijoittajat seuraavat hyvin tarkkaan.

Se merkitsee poliittisen valvonnan herpaantumista ja yritysjohdon merkityksen kasvua. Kyse on siis linjaratkaisusta.

Fortumin ja Soneran listautumiset ovat asettumassa poliittisen suhdannekierron takasuoralle, koska ne aiotaan toteuttaa syys-lokakuussa. Vaalikausi on päättymässä ja vaalitaisteluun liittyvä puolue- ja yhteiskuntapoliittinen kamppailu sekä irtopisteiden kokoaminen ovat alkamassa. Se merkitsee ainakin poliittisesti mutta mahdollisesti myös taloudellisesti epävarmoja aikoja.

Mikäli Fortum ja Sonera jäisivät odottamaan pörssikurssien osalta otollisempia aikoja, poliittiset suhdanteet ehtisivät ehkä muuttua. Vaalitaistelun tiimellyksessä maan hallitus voisi joutua lykkäämään listautumista tai vaalien jälkeen hallituksen saattaisi muodostaa yksityistämistä karttava koalitio.

Fortumin ja Soneran liiketoimintojen kehittämisen kannalta on siis tärkeämpää saada yhtiöt listattua kuin maksimoida niistä saatava myyntihinta.

Näin ainakin ovat asian ajatelleet Fortumin ja Soneran johto, pääministeri Paavo Lipponen (sd.), valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.), liikenneministeri Matti Aura (kok.) sekä kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.).

Strategia sisältää siis mahdollisuuden, että markkinat voivat virittyä tavalla, joka johtaa Fortumin ja Soneran edulliseen hinnoitteluun tai jopa alennusmyyntiin. Olisikin ihme, jos suuret institutionaaliset sijoittajat eivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen.

Toisaalta kahden suuren valtionyhtiön hyvin lähekkäinen listaaminen johtaa pakostakin siihen, ettei ainakaan kotimarkkinoiden imu riitä nielemään kaikkea tarjottua tavaraa. Tällöin molemmat on hinnoiteltava edullisesti.

Edullinen hinnoittelu tukee ennen muuta Fortumin listautumista, sillä sen osien Nesteen ja IVO:n tulokset eivät ole kehittyneet kovinkaan loistavalla tavalla.

Sen sijaan Soneralle matala hinnoittelu tekee hallaa, sillä teleyhtiö on kovassa tuloskunnossa.

Fortumin ja Soneran tapaukset osoittavat, miten tärkeää ´momentum´ eli oikea hetki on. Momentumin valinnassa ei siis ratkaise vain raha. Ensin on turvattava myös markkinoille pääsy. Siitä on nyt ensisijaisesti kysymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?