ANTIIKKI KESTÄÄ PÖRSSIKURSSIEN AILAHTELUT

4.9.1998 0:00

Antiikkikauppaa eivät päivän pörssikurssit helposti heiluttele. Talouden linjat vaikuttavat vanhan arvotavaran kysyntään hitaasti, mutta syksyn tullen on pitkästä aikaa alkamassa antiikin nousukausi.

-Antiikkitavaraa pidetään jonkin verran ylellisyytenä. Ihmiset ovat viime vuosina sijoittaneet lähinnä hyötyesineisiin. Laman ohittuminen alkaa näkya antiikin kysynnässä vasta nyt, ja taiteen hinta on noussut tasaisesti vuoden verran, kertoo antiikkialan yrittäjä Marko Ristolainen.

-Antiikin ostaminen on selkeä sijoitus. Rahan saa takaisin. Jos ostaa uuden lastulevyhyllyn, sen hinta putoaa saman tien, kun tavaran tuo kaupasta ulos.

Ristolainen järjestää yrityksensä nimissä viikonloppuna Turun VPK-talossa Antiikki- ja keräilymessut kolmatta kertaa. Menneen ajan tunnelmaan sopivaan miljööseen saapuu tavaroineen esittäytymään viitisenkymmentä antiikkikauppiasta sekä yksityistä keräilijää Suomesta ja Ruotsista.

Funkikselle riittää kysyntää

Antiikin arvo säilyy melko vakaana, mutta taidekaupassa voi jo käydä huonommin. Liike-elämän taidekokoelmat voivat tulla laman koittaessa myyntiin kertarysäyksellä, ja silloin hinnat ovat alhaiset. Vuonna 1992 taide-esineiden hinnat putosivat Ristolaisen mukaan paikoin kolmannekseen entisestä.

Tänä syksynä antiikkitapahtumien kysytyintä tavaraa ovat 40-luvun funkistyyliset huonekalut. Yksinkertaiset, pelkistetyt muodot kiinnostavat erityisesti nuoria ostajia. Halvimmat funkisesineet saa kotiinsa reilulla 500 markalla.

-Monille on tärkeää, että antiikkiesine on myös käyttötavara. Harvalla on enää kartanoa, jonne haalia tyylihuonekaluja koristeeksi.

Kaikki antiikki ei ole kallista. Satasella saattaa saada jo mukavasti keräilytavaraa, vaikkapa Arabian vanhoja kahvikuppeja, rahoja, postimerkkejä. Yhden messupäivän aikana voi kuitenkin helposti huveta kymmeniäkin tuhansia. Esimerkiksi vanhat hopeaesineet ovat hyvin arvokkaita.

-Viime vuonna messuilla oli myynnissä 18 000 markkaa maksava vanha hopeinen kahvikannu. Se meni heti.

Huijaus on harvinaista

Harvinaisia arvotavaroita messuilla metsästävät etenkin antiikkifriikit, jotka saattavat viettävät jopa koko viikonlopun VPK-talon kerroksissa kierrellen. Friikkien tapoihin kuuluu, että ensin luodaan yleissilmäys, sitten aletaan koluta myyntipisteitä lävitse pikkutarkasti.

Messuille uskaltautuvat kuitenkin myös vähemmän asiantuntevat antiikinystävät, sillä monipuolisissa tapahtumissa on helppo tutustua saman tien niin vanhoihin huonekaluihin, posliiniin kuin postimerkkeihinkin. Varsinaiset antiikkiliikkeet ovat usein erikoistuneet tiettyihin tavaroihin.

Ristolainen muistuttaa, että antiikkialalla messut eivät jää yritysesittelyyn ja brandin luomiseen. Tapahtumissa käydään kiihkeästi kauppaa. Aloittelijankaan ei silti kannata liiaksi pelätä tulevansa huijatuksi, jos vaikka funkis alkaa himottaa. Kauppiailla ei ole Suomessa varaa vedättää ostajia pahasti, sillä pienissä piireissä vilppi muistetaan ja maine kiirii nopeasti.

-Kallista tavaraa ostaessa kannattaa kuitenkin kysyä hintaa vaikka toiselta kauppiaalta eikä innostua liikaa ja tehdä päätöstä suin päin.

Antiikki- ja keräilymessut Turun VPK-talossa lauantaina ja sunnuntaina. Avoinna 10-17. Liput 25 markkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?