199806903 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KTM:N VIRTANEN: KAIKKI VALTIONYHTIÖT VOITAISIIN YKSITYISTÄÄ

3.9.1998 0:00

Kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäälliköksi kesällä siirtyneen Erkki Virtasen mielestä kaikki valtionyhtiöt voisi pitkällä aikavälillä yksityistää.

- Enemmistöstä valtio voisi luopua lähes kaikissa yhtiöissä, mutta energiantuotannossa määräysvalta on syytä säilyttää. Se on kriisivalmiuden kannalta perusteltua, hän toteaa Arvopaperi-lehden haastattelussa.Fortumin ja Soneran osakeannit ovat kohta ovella, ja jatkoa varmasti seuraa. Virtanen ei kuitenkaan kerro aikatauluista mitään tarkempaa.

- Tähänastinen rauhallinen tahti on sopiva. Kymmenen vuotta jatkunut liikelaitoistaminen, yhtiöittäminen ja yksityistäminen ovat onnistuneet todella hyvin, hän kehuu.

Virtanen antaa haastattelussa tukensa kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen ehdotukselle, että valtio perustaisi oman sijoitusrahaston, johon voitaisiin ohjata osakkeiden myynneistä saatavia tuloja. Rahasto voisi käyttää pääomiaan osakkeiden ostoihin ja yritysjärjestelyjen toteuttamiseen.

- Missään tapauksessa rahastosta ei tule niin suurta, että sillä voitaisiin sementoida kotimaista omistusta tai vaikuttaa kursseihin, mutta nopeasti toteutettaviin ostoihin ja yritysjärjestelyihin rahasto voisi olla paikallaan.

Valtion kiinteistöomaisuuden hoitoa ollaan keskittämässä valtiovarainministeriöön. Virtanen esittää harkittavaksi, että myös valtion finanssiomaisuus keskitettäisiin yhteen paikkaan, joka olisi luontevasti valtiovarainministeriö.

Virtanen haluaisi myös, että suomalaiset sijoittaisivat osakkeisiin nykyistä huomattavasti enemmän. Hänen mukaansa suomalaisilla on ´käsittämättömiä summia´ tuottamattomilla pankkitileillä.

- Uutistoimisto Startel, Helsinki, Antero Paavonen, +358-9-122 4080

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?