199806414 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OSTAJAN JA MYYJÄN PAKKOKYTKENTÄ KATKESI

Sähkökilpailu ajaa heikkoja kauppiaita vaikeuksiin

1.9.1998 0:00

Kotitalouksien ja paikallisten sähköyhtiöiden satavuotinen kytkentä katkeaa tänään, kun pienkuluttajat pääsevät kilpailuttamaan sähkönmyyjiä ilman kallista, kulutusta tunneittain rekisteröivää mittaria.

Vaiheittain toteutettu sähkömarkkinoiden vapautus on nyt valmis. Suurteollisuus onkyennyt kilpailuttamaan ostosähköä omaa sähköntuotantoaan vastaan. Vuoden 1997 alussa pk-teollisuus pääsi kilpailuttamaan sähkönmyyjiä. Nyt markkinatalous murjoo täydellä voimallaan kaikkia sähkökentän rakenteita.

Hintakilpailu on jo pienentänyt pk-yritysten sähkölaskuja, parhaillaan hintasota riehuu pienkuluttajien sähkökaupassa.

Sähkön siirron eli verkkotoiminnan monopoliasema säilyy paikallisilla yhtiöillä. Sähkön ostajat joutuvat siis jatkossakin maksamaan asuin- tai sijaintipaikkakuntansa sähköyhtiön veloittaman siirtohinnan. Siirtohinnat vaihtelevat, mutta Sähkömarkkinakeskus valvoo niiden kohtuullisuutta.

SMK miettii, mikä on kohtuullista. Työ on osoittautunut vaikeaksi ja päätöksiä ensimmäisistä siirtohintoja koskevista valituksista on jouduttu lykkäämään. Sähköyhtiöt odottavat ensimmäistä ratkaisua innokkaasti.

Kilpailun rajuus yllätti

Kilpailun rajuus on yllättänyt asiantuntijatkin. Hintojen voimakas lasku ajaatukkusähkömarkkinoiden varassa toimivia sähköyhtiöitä tukalaan tilanteeseen, koska monet korkeilla hinnoilla tehdyt toimitussopimukset yltävät pitkälle 2000-luvun puolelle. Jakeluyhtiöt vaativatkin nyt sopimusten kohtuullistamista.

Monet sähköyhtiöt ovat osto- ja myyntihintojen epäedullisen suhteen synnyttämässä loukussa, joka muistuttaa pankkikriisiä edeltänyttä pankkien korkoloukkua. Valvontaviranomaiset sanovat, että sopimuksiin liittyvä riski kuuluu liike-elämään. Ongelmaa kuitenkin pohtii sekä kilpailuvirasto että ktm.

Paremmassa asemassa ovat sähköyhtiöt, joilla on omaa tuotantoa. Tosin kalliin polttoaineen varaan rakennettu oma tuotanto voi markkinahintojen vajotessa olla myös rasite.

Etulyöntiasemassa ovat tehokkaasti toimivat suuret tuotantoyhtiöt. Suomalaisen sähköalan elämää sekoittaa ruotsalainen Vattenfall, joka juuri ilmoitti laskevansa kuluttajahintoja jopa neljänneksellä.

Muut yhtiöt ovat tiuhaan tahtiin ilmoittaneet alennuksistaan syksyn kuluessa. Ne arvioivat Vattenfallin pyrkivän pudotuspelissä hintajohtajan asemaan ja lopulta kohti kilpailulain sallimaa valtakunnallista enimmäisomistusta paikallisesta jakelutoiminnasta.

Vattenfallia lähempänä 25 prosentin kattoa on noin 15 prosentin jakeluverkko-omistuksellaan IVO, jonka kanssa Vattenfall käy taistoa Pohjoismaiden markkinajohtajan asemasta. Vattenfall omistaa noin kuusi prosenttia paikallisista jakeluverkoista.

Molemmat tarjoavat sähköyhtiöomistuksista kovia hintoja. Paikallisjakelun omistus on niille sijoituksena vähemmän riskialtis kuin investoiminen voiman tuotantoon.

Kauppa- ja teollisuusministeriön selvityksessä ilmeni, että pienemmissä ja valtaosin kuntaomisteisissa jakeluyhtiöissä verkkoliiketoiminta kannatti selvästi huonommin kuin IVO:n ja Vattenfallin hallitsemissa sähköyhtiöissä.

Vaikka kilpailu on kääntänyt sähkön hinnan laskuun, sähkölle määrätty kulutusvero on pitänyt huolen siitä, että kuluttajan maksama loppuhinta on tasaisesti noussut. Kun markkinat huolehtivat sähkön energiahinnan tasosta ja viranomaiset siirtohintojen kohtuullisuudesta, tulevien vuosien sähkön kokonaishinta on poliitikkojen päätösvallassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?