199809546 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TILINTARKASTUKSEN JA KONSULTOINNIN YHTEYS ON ONGELMA

Valtion tilintarkastuslautakunnan puheenjohtaja:

1.9.1998 0:00

Tilintarkastuksen ja konsultoinnin yhteys on ongelmallista valtion tilintarkastuslautakunnan puheenjohtajan professori Juhani Kyläkallion mielestä. Hänen kannanottonsa on ajankohtainen, kun alan keskittyminen muutamaan isoon yritykseen jatkuu.

Kyläkallion mukaan ongelmat liittyvät tilintarkastuksen riippumattomuuteen. Hän sanoo, että tilintarkastus voi kääntyä puolueelliseksi, jos tarkastava yritys toimii myös konsulttina.

Esimerkiksi roolien sekoittumisesta käy tilintarkastuslautakunnassa esillä ollut tapaus, jossa tilintarkastuksesta vastannut taho auttoi tilinpäätöksen laatimisessa.

Kyläkallion mukaan on mahdollista, että asia tulee käsittelyyn tilintarkastuslautakuntaan yleisenä kysymyksenä. Konsultoinnin ja tilintarkastuksen sääntelyyn ei ole tällä hetkellä valmisteilla lakeja.

-Kilpailu on kiristynyt koko 1990-luvun ajan.

Konsultoinnin merkitys kasvaa

Eettiset epäilyt korostuvat, sillä konsultointi liittyy yhä tiiviimmin isojen tilintarkastajien toimintaan. Tällöin yhä harvemmilla yrityksillä on yksissä käsissä entistä enemmän tilintarkastuksia ja konsultointia. Muutaman ison haltuun on joutunut tilintarkastuksesta arviolta 90 prosenttia.

Esimerkiksi SVH Coopers & Lybrandin konsultointi kasvaa yli 20 prosentin vauhtia eli huomattavasti nopeammin kuin tilintarkastus. Arthur Andersenin nopeasta kasvusta pääosan tuo konsultointi ja erityistoimeksiannot kuten ostotutkimukset.

Price Waterhouse ja Coopers yhteen

Ala on keskittynyt muutamassa vuodessa isoihin toimistoihin, jotka tarjoavat myös konsulttipalveluja. Kansainvälistä käytäntöä seuraava keskittyminen jatkuu, kun SVH Coopers & Lybrand ja Price Waterhouse yhdistyvät. Uusi konserni tavoittelee Suomen toiseksi suurimman tilintarkastusyhteisön titteliä Arthur Andersenin jälkeen.

SVH Coopers & Lybrandin toimitusjohtaja Pekka Nikula ei myönnä, että tilintarkastuksen ja konsultoinnin kytkeytyminen olisi ongelma. SVH Coopersissa konsultointi on erotettu omaan yhtiöön.

-Meillä on ´Kiinan muureja´, jotka estävät samojen henkilöiden tilintarkastukset kilpailevissa yhtiöissä.

Arthur Andersenin toimitusjohtajan Teppo Rantasen mukaan hänen yhtiössään on tiukat sisäiset ohjeet, jotka estävät konsulttien ja tilintarkastajien roolien sekoittumisen.

-Ohjeet ovat yhteneväiset kansainvälisten eettisten normien kanssa.

Andersen teki tappioita

Arthur Andersen on kuusinkertaistanut liikevaihtonsa kuudessa vuodessa 270 miljoonaan markkaan. Yritys on varsinaisessa tilintarkastuksessa pienempi kuin KPMG Wideri, SVH Coopers & Lybrand ja Tilintarkastajien Oy - Ernst & Young. Andersen on kuitenkin vahva konsultoinnissa.

Andersen teki viidessä vuodessa nettotuloksella mitaten tappiota 14,7 miljoonaa markkaa. Tosin viime vuonna tulos kääntyi niukasti positiiviseksi. Tappiot johtuvat siitä, että yrityksen taustayhteisö Andersen Worldwide on veloittanut Suomen yhtiöstään viime vuosina kuluja keskinäisen sopimuksen perusteella.

Suurimpien tilintarkastusyhteisöjen liikevaihto on kaksinkertaistunut vuodesta 1993 lähtien 748 miljoonaan markkaan, mutta tulos ei ole seurannut kasvua.

Yhteisöjen yhteen laskettu nettotulos jäi viime vuonna 18 miljoonaan markkaan eli alhaisemmaksi kuin vuonna 1994. Nikula selittää tulosromahdusta tilintarkastuksen kovalla kilpailulla ja alhaisella hintatasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?