1998013425 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JAPANIN KESKUSPANKKI VAROITTAA PANKKIEN KONKURSSEISTA

´Seuraukset olisivat maailmanlaajuiset´

15.8.1998 0:00

Japanin keskuspankin pääjohtaja Masaru Hayami varoitti torstaina pankkikonkurssien mahdollisista seurauksista ja sanoi keskuspankin tekevän kaikkensa estääkseen suurten japanilaispankkien äkilliset konkurssit.

Talouslehti Nihon Keizai Shimbunin mukaan Hayamin lausunto olisi merkki siitä, että ainakin Japanin 19 suurinta pankkia pidetään toiminnassa ja mieluummin fuusioidaan kuin päästetään konkurssiin.

-Suuren pankin konkurssi järkyttäisi pankin tallettajien ja lainanottajien lisäksi myös pääoma-, raha- ja valuuttamarkkinoita maailmanlaajuisesti, varoitti Hayami.

Pääjohtaja epäili myös kehitteillä olevan roska- tai siltapankkimallin toimivuutta pankkikriisin hoidossa.

-Vielä ei ole tiedossa, perustetaanko siltapankki jatkamaan vaikeuksiin joutuneiden pankkien toimintaa. On kuitenkin varmaa, että siltapankin pitkäaikainen käyttö ongelmien hoitoon on vaikeaa.

Pankkien tila painaa myös jeniä

Pääjohtaja Hayamin mukaan japanilaisten pankkien heikko tila on osaltaan heikentänyt myös jeniä.

-Koska pankkien varainhankinta ulkomailta on osoittautunut vaikeaksi, ne ovat myyneet jenejään rahoittaakseen ulkomaisia toimintojaan. Yhdessä talouden elvytystoimien hitauden kanssa tämä heikentää huomattavasti jeniä.

Hayamin mukaan jeni on Japanin vaihtotaseen ylijäämään nähden liian heikolla tasolla.

Jenin ulkomaankaupalla ja inflaatioeroilla tasoitettu ns. reaalinen arvo on painunut yhtä heikolle tasolle kuin syyskuussa 1985, jolloin dollarilla sai yli 240 jeniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?