1998017061 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HYVÄT TULOKSETKAAN EIVÄT NOSTA METSÄOSAKKEIDEN KURSSEJA

14.8.1998 0:00

Metsäyhtiöt ovat juuri esittäneet hyviä tuloksiaan, mutta silti ne ovat kokeneet yhdet suurimmista kurssipudotuksista kevään ja alkukesän jälkeen. Metsäyhtiöiden isossa kurssilaskussa ei Aroksen analyytikko Lauri Rosendahlin mukaan ole silti mitään ihmettelemistä.

-Markkinat ovat pessimistiä, koska ne näkevät tämän kesän olleen huono. Sellun hinta on ollut laskussa. Se ei lupaa hyvää tulevaisuudelle, ja kaikki muu onkin jo diskontattu osakkeen hintaan pitkälle eteenpäin. Lähikuukaudet ratkaisevat, kummat ovat oikeassa, pessimistiset markkinat vai optimiset yritysjohtajat, Rosendahl arvioi.

Metalliyhtiöt kärsivät osin ilman syytä

Vaikka Aasian kriisi onkin iskenyt juuri metallialaan, kärsii ala Evlin analyytikko Pekka Spolanderin mukaan osittain turhaankin aliarvostuksesta. Alaa katsotaan Spolanderin mukaan väärin yhtenä kokonaisuutena, vaikka yritykset ovat kovin erilaisia.

Kaikista suurimman kurssilaskun (-48 %) kokenut Outokumpu on pudotuksen Spolanderin mukaan ansainnutkin huonojen tulostensa takia, mutta Rautaruukin kurssi on hänestä saanut aiheetta tartunnan Outokummun kurssilaskusta, vaikka Rautaruukilta on tulossa hyvä tulos. Myös Rauman huonossa kurssikehityksessä Spolander näkee markkinoiden ylireagointia.

Sekä Outokummun että Rautaruukin kurssit ovat kehittyneet heikommin kuin niiden ulkomaisten kilpailijoiden kurssit.

-Sijoittajat luottavat paremmin esimerkiksi ruotsalaisiin metalliyrityksiin, koska niiden riskit on paremmin hajautettu maailmalle, Spolander sanoo eikä usko metalliyritysten kurssien lähtevän nousuun aivan lähitulevaisuudessakaan.

Rosendahlin mukaan sijoittajat ovat vähentäneet salkuistaan prosessiteollisuuden osakkeita, koska syklisenä alana se ei ole nyt vetovoimainen. Konepajateollisuus on näyttänyt parempia tuloksia, mutta sen kurssikehitys kärsii syklisen metsäteollisuuden vanavedessä elämisestä.

Pelko Benecolista pudottaa Raisiota

Kovana kasvuosakkeena Raisio puolestaan kärsii markkinoiden hermostumisesta ja spekuloinnista, mikä näkyy pudotuksessa.

-Sijoittajat pelkäävät, että kilpailijat, kuten Unilever, kehittävät vastineensa Raision kurssinousun takana olevalle Benecolille ja se menettää globaalin monopoliasemansa, Rosendahl toteaa.

Hänen mukaansa epävarmuutta sijoittajissa aiheuttaa myös se, ettei Raision ja Johnson & Johnsonin välisestä sopimuksesta tiedetä tarpeeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?