YKSITYISET PALVELUYRITYKSET ANSAITSEVAT MAHDOLLISUUDEN

Julkaistu:

Suomessa työn verotus on kansainvälisesti tarkasteltuna hyvin korkea. Suuren julkisen sektorin palvelujen ylläpito on edellyttänyt kireää verotusta, mutta samalla verotus on estänyt yksityisen palvelusektorin kehittymisen.

Julkisen sektorin palvelutuotanto on monasti ollut niin kattavaa ja laajaa, ettei yksityisellä palveluyrityksellä ole todellisia mahdollisuuksia ottaa tuottajan roolia. Suuri julkinen sektori on ´tyhjentänyt markkinat´ ja toiminut alalletulon esteenä.

Myös työn korkea hinta on estänyt yksityisten palvelujen kehittymistä. Palkkaverotus, työnantajamaksut ja arvonlisävero ovat nostaneet monen yksityisen palvelun hinnan kilpailukyvyttömäksi. Tämä on puolestaan ruokkinut harmaata ja epävirallista taloutta.

Suomi on itsepalveluyhteiskunta, jossa julkisten palveluiden osuus suhteessa yksityisiin on pysynyt korkeana. Yksityisten palveluiden työllisyysosuus on Suomessa OECD-maiden alhaisin.

Moni eri taho on viime aikoina korostanut työn verotuksen keventämisen välttämättömyyttä. Esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeriön Yksityisten palveluiden kehittäminen -raportti toteaa, että työn tiukka verotus yhdessä työnantajan sosiaalivakuutusmaksujen ja arvonlisäveron kanssa ovat keskeisimpiä esteitä yksityisten palvelujen kehittämiselle ja työllistävyydelle.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki esittää työn verotuksen alentamista keskeiseksi keinoksi estää talouden ylikuumeneminen (Kauppalehti 22.6.98). Työn verotuksen alentaminen estäisi työvoimapulan syntymistä purkamalla rakenteellista työttömyyttä. Verotulojen väheneminen voitaisiin korvata julkisen sektorin menoja leikkaamalla ja toimintaa tehostamalla.

Vakuutusyhtiöiden keskusliiton toimitusjohtaja Arto Ojalan mukaan talouden kasvu tyrehtyy, ellei veroja lasketa (Iltalehti 20.7.98).

Myös Euroopan unionin komissio on korostanut, että työn verotuksen alentaminen olisi keino korkeana pysyvän työttömyyden vähentämiseksi.

Työn verotuksen alentamisesta vallitsee siis laaja yhteisymmärrys. Erimielisyyttä on lähinnä siitä, miten veroale tulisi rahoittaa.

Kevenipä verotus tai ei, kuntien kyky huolehtia julkisten palveluiden rahoituksesta ja tuottamisesta on heikentynyt. Tehtyjen selvitysten mukaan kuntien rahoitustilanne vaikeutuu.

Ongelman ratkaisuiksi on esitetty asiakasmaksujen korotuksia ja kuntalaisten subjektiivisten oikeuksien muuttamista tarveharkintaisiksi. Silloin kunta voisi itse päättää, kuka on oikeutettu saamaan sen tuottamaa palvelua. Samalla julkisen palvelun luonne muuttuisi olennaisesti.

Vaihtoehtojakin on. Menojen vähentämisen ja palveluiden ylläpidon voi saavuttaa samanaikaisesti. Käypä mahdollisuus on esimerkiksi markkinamekanismien käyttö julkisten palveluiden tuotannossa.

Kotimaiset ja kansainväliset kokemukset osoittavat, että julkisten palveluiden avaaminen kilpailulle on tuonut yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että yhteiskuntapoliittisia tavoitteita voidaan saavuttaa huomattavasti pienemmällä julkisella sektorilla kuin Suomessa.

Myös valtiovarainministeriön Julkisen talouden näkymiä ja haasteita -julkaisu pohtii markkinamekanismien käyttöä julkisten palveluiden tuottamisessa ja julkisen sektorin tehtävien siirtämistä yksityissektorille. Yksityistäminen on meillä kuitenkin edennyt hitaasti.

Myös periaate yhdenvertaisten toimintaedellytysten luomisesta yksityisille palveluyrityksille ja julkisille yksiköille puoltaa julkisen palvelutuotannon avaamista kilpailulle. KTM:n raportti painottaa tätä perustelua.

Yksityisille palveluyrityksille onkin luotava mahdollisuus osallistua julkisen sektorin perinteisesti ylläpitämien palveluiden tuottamiseen.

Se, että kunta nykyisin voi jättää itse tuottamansa palvelun kilpailuttamatta, sotii räikeästi tasapuolisuuden tavoitetta vastaan.

Työn kalleus, kuntien heikko rahoitustilanne ja kilpailun tasapuolisuuden periaate puoltavatkin voimakkaasti työn verotuksen alentamista ja markkinamekanismien laajempaa käyttöä julkisen sektorin palveluiden tuottamiseen. Palveluiden heikentäminen ei saisi olla ensimmäinen keino vastata rahoitustilanteen huononemiseen.

Kirjoittaja on Palvelutyönantajien asiamies

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  2. 2

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  3. 3

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  4. 4

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  5. 5

   Fortumin toimitusjohtaja Uniperin lausunnosta: ”Emme näe mitään syytä nostaa hintaa”

  6. 6

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  7. 7

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  8. 8

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  9. 9

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  10. 10

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  4. 4

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  5. 5

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  6. 6

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  7. 7

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  8. 8

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää