1998012710 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EDUSKUNTAVAALIT ON UNOHDETTAVA BUDJETTIRIIHESSÄ

11.8.1998 0:00

Huomenna käynnistyvän budjettiriihen alkuasetelma näyttää aivan liian hyvältä. Toissa viikolla valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) neuvotteli hallituksen jokaisen ministerin kanssa kunkin hallinnonalan budjetista. Yksimielisyys oli jopa liikuttavaa.

Samoilla linjoilla ovat olleet julkisuudessa myös päähallituspuolueiden ja pääoppositiopuolueen edustajat. Budjettiriihi näyttää kaikkien aikojen helpoimmalta.

Vain pari rahallisesti pientä kohtaa jäi auki budjettiriiheen: kehitysyhteistyörahojen taso ja ja EU-vaalien määrärahat. Budjetin loppusummaksi Niinistö puristi 186,9 miljardia markkaa, mikä merkitsee, että valtio tarvitsee kahden miljardin markan lisälainan ensi vuonna.

Valtionvelkaa on jo yhteensä 422,7 miljardia eli 82 030 markkaa jokaista suomalaista kohti - imeväisestä vanhukseen. Valtiovarainministerin olisi pitänyt painaa budjetin loppusumma niin alas, että valtionvelka lyhentyisi tällä vahvalla nousukaudella. Tähän ei ollut rohkeutta, sillä lisäkarsinnat ovat poliitikoille myrkkyä ensi kevään eduskuntavaalien alla.

Lisäkarsintaan olisi ollut muutenkin tarvetta. Yhä useampi taloustutkija on noussut yhteiseen rintamaan: talouden ylikuumeneminen tai ainakin sen vaara on todellisuutta. Tämä ilmenee ennen muuta rakennusalalla. Taloussanomien tuoreen selvityksen mukaan jo viime vuonna toimialoista nopeimmin kasvoi rakennuspuusepänteollisuus, jonka liikevaihto nousi 32,5 prosenttia.

On muistettava, että budjettiriihessä ministerit voivat puuttua myös muiden hallinnonalojen asioihin. Moni ministeri voi vaatia lisämäärärahoja esimerkiksi oman vaalipiirin alueelle. Eri puolueiden kesäkokouksissa on viime päivinä noussut esiin uusia rahareikiä, jotka ovat selviä vaalitäkyjä. On esitetty uusia verohelpotuksia, matkakulujen verovähennysoikeuden korottamista, heikkokuntoisten kuntien tukemista... Asiat nousevat varmasti esiin budjettiriihessä. Yhteenkään uuteen menomarkkaan ei ole varaa. Ensi vuoden eduskuntavaalit on unohdettava kokonaan budjettiriihessä.

Suomella on riittävästi ikäviä kokemuksia vaalibudjeteista. Hurjalla nousukaudella pääministeri Harri Holkerin hallituksen rahaministeri Matti Louekoski (sd.) teki aivan yhtä hurjan vaalibudjetin, ja tiukkana tunnettu Ahon hallituksen kirstunvartija Iiro Viinanen lisäsi myös valtion menoja. Nyt pää on pidettävä kylmänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?