1998015608 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RAKENNUSURAKOIDEN TARJOUKSET KALLISTUNEET

11.8.1998 0:00

Pääkaupunkiseudun talonrakentamisen urakkatarjousten hinnat ovat nousseet tämän vuoden aikana, mutta rakennuslupien määrissä ei ole suurta eroa viime vuoden lukuihin. Molemmat luvut ovat reilusti alempana kuin vuosikymmenenvaihteessa.

Talonrakentamisen urakkatarjousten hintojen kehitys selviää Rapal Oy:n tarjoushintaindeksistä, joka perustuu rakennuttajien antamiin urakkakilpailujen tuloksiin. Se ilmaisee rakennusalan suhdanteita. Rapal Oy:n diplomi-insinöörin Pekka Montinin käsityksen mukaan rakentaminen ei ole ylikuumentunut ja tilanne on ´siedettävissä´.

-Kesäkuukausien aikana ei ole tapahtunut suurta muutosta kevääseen verrattuna. Syksyn aikana urakkatarjousten hinnat todennäköisesti nousevat, Montin sanoo.

´Ala on lämmennyt´

Ympäristöministeriön asunto- ja rakennusosaston ylijohtajan Jouni Särkijärven mielestä rakennusala on lämmennyt ja ylikuumeneminen on lähellä.

-Tarjoushintaindeksi on mennyt vauhdilla ylös, mutta vakavasti ylikuumeneminen ei vielä uhkaa. Rakennusalalla on riittänyt kapasiteettia ja työvoimaa, Särkijärvi toteaa.

Montinin mukaan rakennuslupien määrä kuvaa alan tilannetta, vaikka se on toisaalta ongelmallinen mittari. Kuutiomäärät saattavat vääristää lukuja sellaisina vuosina, joina rakennetaan paljon korkeita tiloja.

-Siitäkin huolimatta se on kelvollinen mittari, Montin lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?