1998019743 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KERÄYSPISTEESTÄ TERMINAALIN KAUTTA SULATTAMOON

8.8.1998 0:00

Viime talven kodinkoneiden kierrätyskokeilu osoitti, että ketjun ensimmäisen lenkin on oltava jokaisen kuluttajan ulottuvilla. Vastaanottopisteeksi on siksi kaavailtu kodinkoneliikkeitä. Maalaiskunnissa kodinelektroniikan keräyskontit aiotaan sijoitettaa markettien tai huoltamoiden kulmalle.

Keräyspisteeseen heitetyn kännykän viimeinen matka alkaa keräysauton kyydissä. Se kippaa lastinsa Tampereella sijaitsevaan terminaaliin. Siellä sekalainen elektroniikkaromu lajitellaan tavararyhmittäin.

Kännyköistä irrotetaan tämän jälkeen akut ja näyttöruudut, jotka ovat selkeästi ongelmajätettä. Loppuosa puhelimesta on pääasiassa muovia, metallia ja erilaisia elektroniikan komponentteja. Joitakin osia voidaan käyttää esimerkiksi leikkikalujen valmistuksessa. Uusiokäyttö on kuitenkin käytännössä lähes olematonta.

Metalliosat matkaavat erottelun jälkeen Kuusankoskelle sulatettavaksi. Jäljelle jäävän elektroniikka- ja muoviromun matkan pää on Riihimäellä ongelmajätelaitoksessa. Sinne päätyvät myös akut ja näytöt.

Muistoksi jää pieni kasa tuhkaa, kuten aikanaan myös kännykän käyttäjästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?