199803279 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VIROLAINEN KAUPPATAPA SÄHKÖNJAKELUSSA

7.8.1998 0:00

Tallinnassa pistäytyvä suomalainen ihastelee Viron kehittymistä tietämättä mitään taustalla olevista tosiasioista. Niin kauan kuin vanhat kommunistit ovat edelleen valtion, kuntien ja valtion omistamien yritysten johtoasemassa, mikään ei todellisuudessa muutu. Otteet ovat entiset, elleivät jopa koventuneet tulevaisuuden pelossa.

Hyvänä esimerkkinä on Viron länsiosassa toimiva Läänemaa Elektrivörk As, jota monet suomalaiset sähkölaitokset pyrkivät ostamaan todennäköisesti tietämättä kyseisen monopoliyrityksen toimintatavoista. Se käyttää mitä häikäilemättömintä komentovaltaa ja kiristystä sähköä kuluttavia yrityksiä ja yksityisiä kohtaan.

Sähkölaskun maksuaika on viisi päivää, ja viivästyskorkoa peritään 0,5 prosenttia päivässä, siis 180 prosenttia vuodessa. Viivästyskorosta ei ole mitään mainintaa sen paremmin sähkösopimuksessa kuin laskussakaan, vaan vedotaan johonkin säädökseen, joka ei kuitenkaan voi koskea yritysten välisiä suhteita ainakaan länsimaisen käsityksen mukaan.

Koronkiskontaa ei Virossa ole kriminalisoitu. Sähkönjakeluyhtiö ilmoittaa laskussaan, ettei sillä ole varaa tukea yrityksiä, vaikka korko on yli kymmenkertainen pankkivelan korkoon verrattuna. Yllättäen sähköyhtiö myös vaatii yrityksiltä monen kuukauden sähkölaskun suuruista ennakkomaksua suorittamatta sille minkäänmoista korkoa.

Kovin ovat kummallisia virolaiset kauppatavat! Ellei maksua tule seuraavana päivänä, sähkö katkaistaan, vaikka kaikki laskut on maksettu.

Yksityiskuluttajia kohtaan harrastetaan samanlaista kiristystä. Tiedän esimerkkitapauksen, jossa kunta antoi äidille ja muutaman kuukauden ikäiselle lapselle asunnon, mutta sähköyhtiö ei suostunut yhdistämään sähköä ennen kuin asukas maksoi edellisen asukkaan sähkömaksuvelat, jotka olivat parin kuukauden nettopalkan suuruiset. Monta kuukautta kului, ennen kuin moinen summa oli koossa ja sähkö yhdistettiin.

Tällaista yritystä suomalaiset ovat siis hamuamassa. Kauppoja tuskin syntyy sen kanssa, joka tekee parhaan tarjouksen, vaan tarvitaan vanhojen kommunististen johtomiesten sopivaa voitelua. Kuinkahan Suomen laki siihen suhtautuu?

Virossa pidetään edelleen luonnollisena, että hyviin asemiin päässeiden on turvattava myös omat etunsa. Kertomallani tavalla toimivat henkilöt olisi minusta mitä pikimmin potkittava pellolle ja saatettava vielä oikeudelliseen edesvastuuseen toimistaan. Sitähän ei tietenkään tapahdu, sillä Virossa ei ainoakaan talousrikoksia tehnyt ole saanut tuomiota, tuskin syytettäkään.

Eihän korppi korpin silmää noki.

Pekka Hjelt, VTL, Naantali

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?