LUKSUS ETSII OSTAJAA

Julkaistu:

Gucci, Louis Vuitton ja muut huippumerkit ovat vaikeuksissa
Pieni tiedote tuotiin taannoin ylellisyystuotteista vastaavien brittitoimittajien pöydälle:

´Voin ylpeänä ilmoittaa´, alkoi Ian X. Dahlin, Aspreyn hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan viesti, ´että on syntynyt dynaaminen uusi yritys, Asprey&Garrard, joka aloittaa toimintansa 1. syyskuuta 1998 Aspreyn perinteikkäässä päämyymälässä Lontoon Bond Streetillä.´

Näiden sanojen takaa paljastuu surullinen tarina kasvojen ja työpaikkojen menettämisestä sekä strategisten liikesuunnitelmien kariutumisesta. Kun ennen kaksi vähittäismyyjää - joista toinen on kuningashuoneen korutoimittaja - menestyivät rinta rinnan, ne selviytyvät nyt vain yhdistämällä voimansa.

Aspreyn ylellisen vähittäismyyntiketjun tapaus on varoittava esimerkki. Näin käy, kun merkki yhdistetään kalliiseen makuun, johon vain hyvin harvoilla ja hyvin rikkailla ulkomaisilla asiakkailla on varaa. Brittiasiakkaat kaikkosivat ja jättivät Aspreyn ja Garrardin alttiiksi taloudellisille ongelmille.

Taitavasti johdetut yhtiöt äkkäsivät vaaran. Rikkaat eivät ole ainoastaan erilaisia kuin me muut. Heitä on liian vähän, jotta isot tuotemerkit pystyisivät tekemään sellaista tulosta kuin omistajat ja osakkeenomistajat vaativat.

Itä-Aasia on ollut tärkeä näille yrityksille: laatu, palvelu, ylellisyys ja kansainvälisen merkin karisma tuottivat niille huikeita voittoja. Hyvinä aikoina Japani vastasi 20-25 prosentista eräiden ylellisyystuotteita myyvien yritysten myynnistä.

Nyt Aasia on kriisin kourissa ja voi kestää vuosia, ennen kuin maanosa selviytyy siitä.

Jos ylellisyystuotemerkit kaatuvat, ne putoavat korkealta. Luksustuotemerkit ovat menestyneet viime vuosina loistavasti. Joukko luovia ja yritteliäitä liikemiehiä - mm. LVMH:n Bernard Arnault, Vendomen Johann Rupert, Guccin Domenico di Sole, Chanelin Alan Wertheimer ja Herm?sin Jean-Louis Dumas-Herm?s - ovat tehneet pienen markkinasegmentin yrityksistä kansainvälisiä konserneja, joiden tuotemerkit tunnistetaan kaikkialla maailmassa.

Yritysten kohderyhmänä olivat ennen upporikkaat, mutta nyt ne kuuluvat japanilaisten juppien, moskovalaisten, nousevien pörssimeklarien tai nuorten muodikkaiden kaupunkilaistyttöjen elämään. Tuotemerkeistä on tullut maailmanlaajuinen kieli, jota puhutaan yhtä sujuvasti Havaijilla ja Hongkongissa kuin Milanossa ja New Yorkissa.

Ostamisesta on tullut taidemuoto. Ostotapahtuma ei enää ole pelkkää rahan vaihtamista hyödykkeeseen, vaan se kertoo ostajan henkilökohtaisesta mausta ja tyylistä, asemasta ja viiteryhmästä. Raha - kun sitä on paljon useammalla kuin koskaan aikaisemmin - ei enää riitä. Valitsemasi tuotemerkki määrittelee sinut muiden silmissä, maullasi erotut muista.

1980-luvun hullut vuodet tekivät tarjouksien metsästäjistä hienostuneita shoppailijoita, logojen, mainoskampanjoiden ja muotoilun asiantuntijoita. He tunnistivat laadun ja halusivat sitä.

Samalla kun isot ylellisyystuotemerkit kasvoivat tämän aallon harjalla, koko ylellisyyden käsite muuttui.

-Ei pidä myydä todellista ylellisyyttä todella rikkaille ihmisille. Pitää myydä mielikuva ylellisyydestä eteenpäin pyrkiville ihmisille, sanoo lordi Thurso, Champneyn luksusterveyskylpylän toimitusjohtaja.

-Luojalle kiitos uusrikkaista. Jos junailee kaiken oikein, rahaa voi tehdä ylettömästi. Kun johdin Clivedeniä (kallis kartanohotelli, joka hiljan myytiin Bill Gatesin johtamalle konsortiolle), todella rikkaat tulivat sinne joskus, mutta suurimman osan voitoista tuotti heistä seuraava, alempi porras.

Suuret luksustuotemerkit ovat ymmärtäneet tämän. Ne ovat tuoneet tuotteensa vastikään vaurastuneiden ulottuville ja silti onnistuneet säilyttämään hienostuneen leimansa.

Luksusyritysten kannalta valitettavaa on se, että uusvauraat ihmiset ovat valuuttaheilahtelujen, työttömyyden ja suhdanteiden armoilla.

Monet isoista yrityksistä - mm. Chanel, Ferragamo, Vendome, Prada - ovat yksityisomistuksessa, eikä niiden tarvitse esitellä tilitietojaan julkisesti. Tuhlaavaisten aasialaisasiakkaiden menetys myönnetään, mutta harva suostuu puhumaan myynnin laskusta.

Todisteita myynnin vähenemisestä kuitenkin on.

-On totta, että Kaukoidässä kiehuu, sanoo Chanelin toimitusjohtaja Arnaud Baumberger.

-Hongkongissakin asiat ovat huonosti, vaikka Japanissa meillä edelleen menee hyvin. Mutta minne tahansa menenkin, ihmiset valittavat. Mutten halua masennuksen tarttuvan itseeni. Näen jopa lamassa mahdollisuuden markkinaosuuksien kasvattamiselle; huonoina aikoina ihmiset ostavat vahvinta merkkiä.

Philip Davis brittiläisestä Tanner Krolle -nahkayrityksestä on sitä mieltä, että osa firmoista ei enää tiedä, mitä niiden pitäisi tehdä.

-Kerran oli aika, jolloin ylellisyys oli ajatonta ja yritykset loivat klassikoita. Nyt raja ylellisyyden ja muodin välillä on hämärtynyt, ja jotkin merkit yrittävät olla liian muodikkaita. Juuri ne ovat vaikeuksissa. Ne tuotemerkit - Herm?s, Chanel ja Prada -, jotka muodikkuudestaan huolimatta panostavat merkin perimmäiseen laatuun, tulevat säilymään.

Esimerkiksi Guccin epäillään tavoitelleen liikaa muodikkuutta. Sen osakkeet laskivat 65 dollarista 28 dollariin, kunnes Prada tuli apuun. Yleisesti tunnustetaan, että Prada on tehnyt hyvää työtä elvyttäessään Guccin tuotemerkin. Valmisvaatteiden suuri osuusliikevaihdosta on kuitenkin muuttanut Guccin klassikosta muodikkaaksi tuotemerkiksi.

Aasian kriisi on saanut myös Guccin toimitusjohtajan Domenico di Solen mietteliääksi.

-Jokainen alalla oleva seuraa tilannetta yhtä huolestuneena, di Sole sanoo.

-Vuosi sitten ajattelin, että vuodet 1998 ja 1999 tulisivat olemaan vaikeita. Päätimme keskittyä tuotteisiin, jotka perustuisivat paikalliseen kysyntään ja korjata hintoja eri maissa. Pitkällä tähtäimellä olen optimistinen.

Sekä Louis Vuitton että Herm?s ovat laajentaneet tuotantoaan valmisvaatteisiin. Esimerkiksi Louis Vuittonin Marc Jacobs -vaatemerkin uumoillaan nyt jo lisänneen firman uuden Bond Streetin liikkeen myyntiä 40 prosenttia.

Mutta alalla pelätään, että valmisvaatteisiin siirtyminen Guccin tapaan ei auta vaan päinvastoin haittaa firmoja huonoina aikoina. Siinä missä Grace Kellyn ajaton ja ikuinen laukku voi tyynesti odottaa kaupan hyllyllä ostajaa, on harvoja leninkejä, joilla on varaa odotteluun.

Lordi Thurso on tietoisesti kasvattanut kotimaan markkinoita. Hän uskoo, että ajat vain entisestään kovenevat.

-Silti aina on ollut ihmisiä, joilla on rahaa, ja aina on ihmisiä, jotka haluavat muiden luulevan, että heillä on rahaa. Nämä kaksi ryhmää takaavat sen, että minun kaltaisillani on mahdollisuus menestyä.

Financial Timesista suomentanut Susanna Bell.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  2. 2

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  3. 3

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  4. 4

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  5. 5

   Kommentti: Ekonomistien näkemykset eroavat kovasti – ja nyt sen näkee kuka vain

  6. 6

   Ajatushautomo: Brittien elintasoa uhkaa pisin heikkeneminen 60 vuoteen

  7. 7

   Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa nousi ennätykseen – toimitusjohtajia jo 9

  8. 8

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  9. 9

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  10. 10

   Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  2. 2

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  3. 3

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  4. 4

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  5. 5

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  8. 8

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  9. 9

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  10. 10

   Maailman ensimmäinen hyönteis­leipä myyntiin perjantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  2. 2

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  3. 3

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  4. 4

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  5. 5

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  10. 10

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  11. Näytä lisää