1998017157 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

METALLIEN ALHAINEN HINTATASO RASITTAA OUTOKUMPUA

Yhtiön tulos oli odotettua parempi

1.8.1998 0:00

Metalliyhtiö Outokumpu teki alkuvuonna selvästi heikomman tuloksen kuin viime vuonna vastaavana aikana. Yhtiön tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli 316 miljoonaa markkaa. Vuosi sitten tulosta kertyi 910 miljoonaa markkaa.

Tulosheikennyksen taustalla on metallien hintojen voimakas lasku. Myös ruostumattoman teräksen hinta on laskenut alkuvuonna.

Osavuosikatsauksessa sekä perusmetallien että ruostumattoman teräksen tämänhetkistä hintatasoa luonnehditaan erittäin alhaiseksi. Yhtiön mukaan vaikea markkinatilanne aiheuttaa sen, että myös koko vuoden tulos jää näillä näkymin viime vuotta heikommaksi.

Viime vuonna tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli 975 miljoonaa markkaa. Alkuvuoden tulos sisältää metallihintojen laskusta johtuvaa varastojen arvonalennusta 242 miljoonaa markkaa.

Viime vuoden tuloksessa oli varastovoittoja 277 miljoonaa markkaa. Outokummun tulos varastojen hinnanmuutoksista puhdistettuna pysyi viime vuoden tasolla.

Perusmetallit kärsii Aasian kriisistä

Aasian talouskriisin ja metallien hintojen laskun vaikutukset näkyivät selvimmin perusmetalliryhmän eli Base Metalsin tuloksessa. Base Metalsin liikevoitto painui 27 miljoonaa viime vuoden 456 miljoonasta markasta.

Outokummun puolivuotistulos ei painunut niin alas kuin sijoitusanalyytikot olivat ennakoineet. Uutistoimisto Startelin keräämissä analyytikkoennusteissa keskimääräinen tulosodotus oli 231 miljoonaa markkaa. Kahdeksan pankkiiriliikkeen ennusteet vaihtelivat melkoisesti. Alin arvio oli 140 miljoonaa ja ylin 345 miljoonaa markkaa.

Liikevoitto puolittui noin 1,1 miljardista 500 miljoonaan markkaan. Outokummun sijoitetun pääoman tuotto laski tammi-kesäkuussa 7,5 prosenttiin viime vuoden 17,6 prosentista. Oman pääoman tuotto putosi 17,5 prosentista 5,7 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?