199805107 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EUROKOLIKOT VAATIVAT KALLIITA MUUTOKSIA AUTOMAATTEIHIN

Automaattiyritykset kiinnostuneita siirtymään Avant-kortin käyttöön

25.7.1998 0:00

Markan muuttuminen euroksi aiheuttaa raha-, juoma- ja muita automaatteja käyttäville ja markkinoiville yrityksille tuhansista markoista kymmeniin miljooniin markkoihin ylimääräisiä muutoskustannuksia.

Laitteita hankkivat yritykset ovatkin kiinnostuneita siirtymään Avant-kortilla toimiviin automaatteihin ja näin pääsemään kokonaan kolikoista eroon.

Yritykset joutuvat euron vuoksi uusimaan automaatteihin komponentteja, jotta laitteet tunnistavat uudenlaiset kolikot. Edellisen kerran kolikoita muutettiin vuonna 1993.

Esimerkiksi kahvi-, välipala- ja tupakka-automaatteja markkinoivan Selectan laitteiden muutoskustannukset tulevat olemaan noin puoli miljoonaa markkaa neljänkymmenen miljoonan liikevaihdosta.

Kolmas rahauudistus kymmenen vuoden sisällä

Selectan automaatiojohtaja Mikko Linna harmittelee lähinnä kolikkouudistusten toistuvuutta.

-Rahauudistuksia on ollut kaksi kymmenen vuoden aikana. Kaksikymmenpennisen poistuminen maksoi meille noin miljoona markkaa, markan ja viitosen uusiminen noin 700 000 markkaa.

-Muutoksesta aiheutuu kustannuksia, mutta sille ei voi mitään. Maassa on tuhansia yksityisiä laitteita esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa ja ne joudutaan vaihtamaan, toteaa Linna.

Toisessa suuressa automaatteja toimittavassa Vasecossa kolikkomuutokseen suhtaudutaan rauhallisesti. Automaattien muutostyöt tehdään omalla työvoimalla ja kustannukset jäävät pieniksi.

RAY:lle kolikkomuutos maksaa sata miljoonaa

Raha-automaattiyhdistyksessä kolikoilla toimivien automaattien muutostöiden arvioidaan maksavan noin sata miljoonaa markkaa. Summa on arvioitu vuoden 1993 tehdyn markan ja viiden markan kolikoiden muuttumisesta aiheutuneiden muutostöiden perusteella.

-Summaan kuuluivat sekä automaattien muutostyöt että korvausinvestoinnit, jotka jouduttiin tekemään niiden automaattien osalta, jotka eivät olleet muutettavissa. Nyt euron yhteydessä tilanne on jotakuinkin sama, kertoo Raha-automaattiyhdistyksen rahaliikennepäällikkö Antti Penttinen.

-Puolet RAY:n raha-automaateista voidaan korjata paikan päällä ja toinen puoli joudutaan romuttamaan, sanoo Penttinen.

Automaatit siirtyvät markoista euroon kertarysäyksellä.

Eri maiden automaattien siirtyminen samaan kolikkokantaan ei Selectan Mikko Linnan mukaan lisää kilpailevien laitteiden tuontipainetta Suomen markkinoille. Suomessa on ollut jo nyt edustettuina automaattien maailman huippumerkit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?